Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
ИЗБОР АНЕ БРНАБИЋ ЗА МАНДАТАРА СТВОРИО ПРИВИД НЕСПОРАЗУМА У ВЛАДАЈУЋОЈ КОАЛИЦИЈИ

НОВА ПРЕМИЈЕРКА БЕЗ АУТОРИТЕТА

За сада је извесно да против избора Ане Брнабић неће гласати шест посланика Јединствене Србије и посланик Муамер Зукорлић. Костадиновић (ДС): Избор Ане Брнабић је ништа друго до реконструкција Владе. Катић (НС): Избор Ане Брнабић директна и намерна увреда већинског народа у Србији
Избор Ане Брнабић за мандатара Владе Србије изазвао је благи земљотрес у редовима владајуће коалиције, али са далеко мање драме него што то покушавају последњих дана да прикажу у јавности председник Србије и његови најближи сарадници.
За сада је извесно да против избора Ане Брнабић неће гласати шест посланика Јединствене Србије и посланик Муамер Зукорлић. Лидер ЈС Драган Марковић Палма је на друштвеним мрежама оставио статус да Ана Брнабић није његов премијер и потврдио да посланици његове странке неће гласати за њен избор у Скупштини Србије.
У међувремену, 102 посланика Српске напредне странке „заклело“ се на верност свом партијском председнику, као и 22 посланика Социјалистичке партије Србије. Подршку мандатарки је најавио и Расим Љајић са својих десет посланика. То у збору, без посланика мањинских партија који су до сада подржавали сваки миг Александра Вучића, износи 132 народна посланика. То је више од 128 колико су напредњаци рекли да је минимална подршка. У случају да се подршка смањи испод тог броја, уследиће нови избори.
А, како на нову представу гледају шабачки политичари? Напредњаци не желе да кометаришу избор Ане Брнабић за мандатарку. Како нам је речено, немају овлашћење да се изјашњавају по овом питању.
Председник Градског одбора Демократске странке и заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић каже за „Глас Подриња“ да без обзира ко ће бити премијер, а сада је извесно да ће бити Ана Брнабић земљу ће и даље водити Вучић.
- Избор Ане Брнабић је ништа друго до реконструкција владе, са истом коалицијом и истим људима, коју Демократска странка не може никако да подржи. То је иста она Влада која је смањила пензије и плате, задужила земљу десет милијарди, увела акцизе на струју, повећала порезе и која свакодневно злоупотребљава целу државу зарад очувања власти Александра Вучића. У ситуацији смо да је премијерско место преузела жена која нема политички капацитет да се носи са одговорношћу коју ће имати због свих обећања и изневерених очекивања Владе Александра Вучића, датих у протеклих пет година. Али ће и те како ценити указано поверење, а своју захвалност Вучићу изражавати кроз вођење Владе по његовој директиви – сматра Костадиновић.
Он додаје да је је то управо оно што је њему потребно да би и даље био носилац свих полуга власти у земљи.
- Супротстављања овој одлуци, која су у протеклом периоду долазила од стране Дачића и Палме, представљају више политички игроказ којим се карикира постојање плурализма мишљења унутар Владе. Такође, они на овај начин чувају своје традиционалне слике у јавности и само декларативно бране своју политику наглашава Костадиновић.
Он сматра да, иако се Палма не одриче својих хомофобних изјава, то неће сметати да се изгласа премијер/ка по Вучићевој мери.
Божидар Катић, председник Градског одбора Нове Србије истиче да предлог да Ана Брнабић буде нови председник Владе РС, или бар да формално заузима ту позицију, представља потпуно јасан став новоизабраног председника о свом народу.
- Ово је јавна, директна и намерна увреда већинског народа у Србији. И ту увреду нашем народу изрекао је, као што му је већ и манир, Александар Вучић. Ако је неко, у неком моменту, икада и помислио да ће бескрајно вређање и ругање сопственом народу престати, после довођења заговорника бомбардовања Србије Герхарда Шредера на митинг у Београд, имао је сада прилику да види и чује да ту краја нема – напомиње Катић.
Он верује да се доносећи ову и овакву одлуку, као и увек, Александар Вучић водио само својим личним политичким интересом, потпуно незаинтересован за интересе сопственог народа.
- Он је изабрао премијера/премијерку која нема адекватно искуство, нема никакву политичку снагу, има бар два велика хендикепа и пре било каквог почетка рада је омражена у народу. Тиме је ову функцију, јер му у овом моменту то одговара, довео до бесмисла, и тако себе самопоставио и за председника Владе. И то и јесте смисао оваквог избора, избора Ане Брнабић – став је Катића.
ПУНА ПОДРШКА СПО
Председник Градског одбора Српског покрета обнове Живојин Вулетић истиче да ће та странка „са две руке“ да подржи избор Ане Брнабић за новог премијера Србије.
- Подржавамо избор Ане Брнабић зато што је то доказ да ће Србија ићи ка Европској унији, осносно да ће да настави свој европски пут. Сви други кандидати, са којима је лицитирано у јавност, нису нам били гарант да ће безрезервно да наставе тај процес – додаје Вулетић.
М. М. – Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa