Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
ТОПАЛОВИЋИ ПОНОВО ШАМПИОНИ РУЖА
ОРГАНИЗОВАН ТРАДИЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ “РУЖЕ ЛИПОЛИСТА”

ТОПАЛОВИЋИ ПОНОВО ШАМПИОНИ РУЖА

Манифестација “Руже Липолиста” завршена је у суботу, после четири дана трајања, доделом Прстена пријатељства и проглашењем најбољих ружара.
Не тако добри временски услови нису спречили више стотина посетилаца да аплаузима награде овогодишњег шампиона у производњи и аранжирању расадник „Топаловић“ и најпознатијег чувара српске традиционалне музике Биљану Крстић. Топаловићи су успели да обједине две најзначајније награде: за најлепши аранжман од ружа на фестивалу и за свеукупни наступ као и за асортиман ружа. Тако су са две награде завршили 23. Фестивал и били бољи од рекордних 30 учесника.
Музика, игра, фолклори, обележили су и ову смотру произвођача ружа и донели весеље у „најмирисније српско село“ - како Липолист већ деценијама називају туристички радници и посетиоци. А тај, завршни дан почео је, по традицији, извођењем химне Фестивала коју су овај пут певала деца из хора Музичке школе Михаило Вукдраговић, а под вођством професорке Соње Живковић. Затим су уследили наступи културно-уметничких друштава „Абрашевић“, младих из школе “Војвода Степа” из Липолиста, па из Салаша Црнобарског, из Слепчевића, “Господар Јеврема” из Јевремовца. Посебну пажњу привукао је наступ гостију из Републике Српске - „Лијевче“.
Атмосфером у Липолисту одушевила се и Биљана Крстић, добитница прстена пријатељства који од ове године носи назив „Драгославин прстен пријатељства“.
-Дивно је да смо сви у истој причи на истом послу и да идемо ка истом циљу. Традиција траје кроз време и мења се као и време и ове руже су се промениле у односу на оне од пре 40, 50 или 60 година када су прве руже стигле. На нама је да то чувамо и промовишемо целом свету - речи су којима се Биљана Крстић обратила публици.
Она је за “Глас Подриња” одговорила на питања када је добила прву ружу и које руже се најчешће сети:
- Била сам мала и то је тата организовао за 8. март. Сећам се, мами је донео ружу и пошто је нас било четири сестре свакој је поклонио по један мали пупољак. То је било баш давно и не могу да се сетим године, али мислим да сам била у првом разреду. Касније је било неког цвећа, сада, да ли је баш била ружа или не, не могу да се сетим. Добијала сам руже, али се не могу сетити од кога. Требало би да размислим. Можда је најдража нека дивна ружа коју сам добила на концерту јако давно, још док сам певала са Балашевићем - истакла је Биљана Крстић.
Она је у разговору са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем нагласила да је упозната да локална самоуправа издваја седам процената буџета за културу. То је уметницу одушевило.
-Први следећи интервју и сваки после ћу нагласити да је ово што Шабац чини за културу феноменално. Ово је прави пример који треба сви да следе. Ја вам нудим сарадњу и надам се да ћемо је остварити кроз радионицу коју држим за децу додала је наша позната певачица етно музике.
Градоначелник Шапца се осврнуо и на економске аспекте производње ружа:
- Имамо једну јако значајну манифестацију у нашем граду и мислим да смо туристички град великог броја различитих манифестација за свачији укус. Мени је драго да је ово начин да промовишемо оно што је богатство нашег краја и не само то што смо лидери у производњи меса и млека, воћа и поврћа, него смо лидери и у производњи цвећа. Ја честитам свим произвођачима ружа, и генерално цвећа – рекао је Зеленовић
Према његовим речима, 30 посто цвећа у Србији се произведе у нашем крају, тако да имамо шта да понудимо.
- То није само љубав већ је постало и озбиљан бизнис. Јако је важно да то промовишемо и да грађани, не само што су дошли да виде, почну нешто и да купују. Ово је прилика и да се успоставе пословни контакти. Када имате добру политику, када имате дуготрајно улагање, када подржавате значајне манифестације, онда то резултира и економским успехом - нагласио је Зеленовић.
ГРАДОНАЧЕЛНИК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МЗ
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић посетио је и разговарао са представницима основне школе у Липолисту и представницима Месне заједнице. Како је том приликом нагласио, образовање и једнаки услови за сву децу су један од приоритета локалне самоуправе.
-Школа у Липолисту је изузетно важна, јер је то осмогодишња школа и она мора да има услове као било која школа у центру града. Јако је важно обезбедити деци једнаке услове школовања и ми ћемо ове године започети реконструкцију објекта у Белој Реци, делу школе из Липолиста, и уређењу заправо целог центра села. То је одлична иницијатива Месне заједнице Бела Река. Оно што ми промовишемо последњих годину и по дана то је да грађани почну да одлучују о томе шта је њима најважније у месту у којем живе. Оно што је њима најважније град мора да испрати. Они наравно, имају своје буџете, имају порез на имовину који остаје у њиховим Месним заједницама и само је на грађанима да одлуче како ће тај новац да се потроши. То треба да пробуди нову енергију која ће довести до низа добрих потеза не само у овом делу већ на читавој територији града Шапца – рекао је Зеленовић.
м. ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa