Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
ЈОШ ПЛАМТЕ ЈУЛСКЕ ВАТРЕ
ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА У МАЧВИ

ЈОШ ПЛАМТЕ ЈУЛСКЕ ВАТРЕ

Сви јулски догађаји из 1941. године у Мачви се свечано обележавају. Истина, мало скромније него ранијих година, али се не заборављају. Организатори ових обележавања јулских празника су СУБНОР Шабац и Удружење војних пензионера и представници неколико организација и мањи број грађана. Средства информисања на задовољавајући начин учествују у овим свечаностима.
На овогодишњем Дану борца, на паризанском гробљу у Шапцу, венце су на заједничком обележју положили Команда гарнизона Шабац на челу са командантом Синишом Маринковићем, потпуковником, СО СУБНОР Шабац, Удружење војних пензионера Шабац на челу са секретаром Миланом Бркићем, Организација удружења резервних војних старешина Шабац на челу са предсеником Милојем Васићем, ГО СПС Шабац, СУБНОР Богатић, Друштво за неговање традиције и Месна заједница „Жика Поповић“.
На овом скупу присутне је поздравио, честитао борцима празник и све подсетио на историјске догађаје из 1941. године, када се Србија прва у Европи дизала на устанак за ослобађање од фашизма, председник ГО СУБНОР Шабац Владимир Нинковић.
Главна прослава 76. годишњице Дана борца у Мачви на овим просторима била је у Мачванском селу Шеварице, двадесетак километара од Шапца. Мештани овог села, у центру села, реновирали су два споменика који подсећају на жртве за слободу у Првом и Другом светском рату. И овде на веома лепо организованој свечаности говорило је неколико представника друштвене заједнице, међу којима и Александар Ђенадић у име СУБНОР Шабац и Миољуб Јосиповић у име СУБНОР Богатић.
Пред већим бројем присутних грађана свој прилог у обележавању 76. годишњице почетка устанка у Мачви дала је и Основна школа “Вук Караџић” са врло садржајним забавним програмом.
На крају свечаности Месна заједница Шеварице одужила се бројним дародавцима који су помогли да се обнове ови историјски споменици у центру села. Поред осталих захвалницу је добило и Удружење војних пензионера Шабац.
Обележавање 76. годишњице почетка устанка у Србији 1941. године такође су заједнички организовали СУБНОР Шабац и Удружење војних пензионера, где је укупно учествовало тридесет чланова. И на овај начин дугогодишња сарадња само је потврђена на опште задовољство обе организације.
Овако успешно заједничко учешће у обележавању јулских празника и подсећање на славну историју наших народа завршено је заједничким дружењем у Лозници са пензионерима и борцима Лознице и Владимираца, веома свечано све у славу празника.
С. Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa