Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
Мајка свих градова
ПУТОПИС – ОД ШАПЦА ДО ШАПЦА ЗА 4.200 КИЛОМЕТАРА ПРАГ (7)

Мајка свих градова

Када је један тинејџер (име и презиме познати редакцији), давне летње ноћи 1989. године на обали Јадранског мора, желео да импресионира девојку са којом се тек упознао, рекао јој је да студира режију у Прагу. Од тада је много воде протекло Влтавом, али жеља да се бар прошета градом у којем се налази једна од најстаријих и најпрестижнијих филмских школа у Европи, никада није.
За разлику од нашег тинејџера који никада више није видео препланулу симпатију, али ни врата дворца Лазански, свој сан су у њему, између осталих, одсањали Милош Форман, Емир Кустурица, Горан Марковић, Горан Паскаљевић и многи данас успешни редитељи.
Влтава кроз Праг никуда не жури. Сметана јој је посветио симфонију која се може чути на сваком броду који са туристима крстари најдужом чешком реком. За 10 евра, поред вожње и прелепог погледа на обале Прага, туристи добију и звуке познате мелодије и колач.
Главни град Чешке је једна од најлепших престоница у Европи, а због чега је и златан постоји неколико теорија. Круже легенде да су некада у ,,Голден Лане“ алхемичари претварали обичне метале у злато, а неки кажу да га тако називају и због златних кула Прашког дворца.
Храдчани, Вацлавске намјести, Староградски трг, Јеврејска четврт су незаобилазне локације за сваког туристу. Испред Астрономског сата мирно чекају да се свих 12 апостола појаве у подне и сваки њихов излазак награде аплаузом. Праг је и ,,Мајка свих градова“ и ,,Град стотину торњева“ иако их има више од 500.
Карлов мост се најлепше може видети са бродића који круже Влтавом, јер је на њему скоро увек гужва, поред туриста своје место су на њему пронашли и трговци, сликари и просјаци. Продају на мосту своје радове, а ми смо се одушевили што смо на цртежима видели нашег земљака – Новака Ђоковића. Постоји легенда да је камен темељац стављен 1357. године, седмог дана септембра месеца, тачно у 5 сати и 31 минут. Карло ИВ, по тој теорији, консултовао је и астролога и на тај начин добио секвенцу од бројева 1-3-5-7-9-7-5-3-1
Велико историјско језгро у Прагу је под заштитом Унеска, а у једној од најлепших улица златног града је и амбасада наше земље.
Проћи центром Прага и не пробати најпознатију посластицу, коју и Шапчани имају прилику да купе приликом базара и ноћи куповина у Господар Јевремовој, прави је грех. Ради се о трделнику, слаткишу који се прави од киселог теста тако што се урола на штапић и потом пече на директној ватри све док не поприми укусну златно-браон боју. Трделник се може прелити или напунити буквално чиме год ви пожелите. Ми вам препоручујемо да најпре поједете један празан трделник са прах шећером како бисте могли да осетите прави укус ове чешке посластице. После тога, додајте прилоге по свом укусу, а најчешће се једе само са мрвљеним орасима и прах шећером. Ипак, Нутела је популарна у Чешкој баш као и свугде у свету, па је популаран трделник са Нутелом. Наш фаворит је, ипак, са сладоледом.
Праг је у Србији познат и по томе што се бела куга, на неки начин побеђује у главном граду Чешке. Постоје две престижне клинике и обе су изузетно успешне. У обе клинике говоре наш језик, а поред вештачке оплодње, коју раде више него успешно, на овим клиникама је до потомства могуће доћи и уз помоћ донација – у случају да је један од будућих родитеља тотално стерилан.
Тешка срца морамо да се растанемо од овог предивног града. Полако се приближавамо Шапцу и једину утеху што напуштамо „мајку свих градова“ је чињеница да ћемо посетити Икеу и сигурно потрошити нешто пара.
НАСТАВАК ЛЕТЊЕГ
ПУТОПИСА
Овај путопис је настао као резултат случајно искрслог пута. Од идеје да посетимо само Минхен и евентуално останемо на концерту једног од тренутно најпопуларнијих бендова на свету – Колдплеја у овом граду, дошли смо до тога да смо обишли и Салцбург, Дизелдорф, Дуизбург, Берлин и Праг – 4.200 километара. Нисмо се преварили. Пошто је лето време када се много путује, „Глас Подриња“ ће наставити са летњим путописима већ од следећег броја.
В. М. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa