Инфо

10. август 2017.10. авг 2017.
АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ПРЕДЛАЖЕ ДА ГРАЂАНИ СРБИЈЕ; БЕЗ ОБЗИРА НА ПОЛ И СТАРОСТ, ТРЕБА ДА СЕ ВОЈНО ОСПОСОБЕ

МИНИСТАР БЕЗ ОБУКЕ КОМАНДУЈЕ ГОТОВС

Министар Вулин каже да сви напори које улаже то министарство, Генералштаб и Команда за обуку нису довољни без помоћи читаве државе и друштва. Костадиновић (ДС): Апсурд српске политике огледа се управо у томе што особа као што је Вулин може бити министар било чега. Катић (НС): Топло му препоручујем да ту обуку организује за себе у некој касарни. Павловић (ДСС): Каква он има знања да би он предлагао било шта што има везе са Војском Србије
Министарство одбране до краја године требало би да донесе стратегију одбране на основу које ће се конкретно знати какву ће врсту обуке и ко све имати, грађани Србије који нису војни обвезници, укључујући и жене.
Ову, слободно можемо рећи “генијалну” идеју широј јавности презентовао је министер одбране Александар Вулин који је војску видео само на телевизији пошто је није служио.
Министар Вулин каже да сви напори које улаже то министарство, Генералштаб и Команда за обуку нису довољни без помоћи читаве државе и друштва.
- Зато ми морамо да нађемо начине да поново у процес обуке уведемо и оне који нису припадници војске. Ни једна војска на свету није довољно бројна, ни једна војска на свету није довољно спремна за изазове који су пред нама, уколико нема подршку читавог становништва, уколико нема подршку свих грађана једне земље - навео је Вулин.
Према његовим речима, свака армија има своју војну компоненту, али исто тако и цивилну, и има потребу да се одређене вештине и специјалности пренесу на што већи број грађана.
- Тако је у свим земљама на свету, посебно у земљама које не могу да се ослоне ни на један пакт. Немојте заборавити, ми смо неутрална земља, немамо на кога да се ослонимо, ми можемо да рачунамо само на себе и своје становништво - истакао је Вулин.
Он је додао да наравно да нико не мисли да би цивилу дали калашњиков, али да и те како мисле да цивилу дају први завој, способности и вештину да помогне у елементарним непогодама.
- Потребно је да то урадимо и сматрамо да то урадимо кроз просветни систем, кроз наш систем у целини. Уосталом, до краја године се доноси стратегија одбране где ће у складу са претњама и опасностима које препознаје наша армија бити предложени одговарајући одговори - нагласио је министар одбране.
Апсурд српске политике
Ова тема је постала веома актуелна у српској јавности, а у први план се истиче управо министар одбране.
- Апсурд српске политике огледа се управо у томе што особа као што је Вулин може бити министар било чега, а да не помињемо министар овако битног ресора као што је војска. То што неко, ко на првом месту није служио војни рок, помпезно и на сва звона објављује како ће да заведе ред у војсци и уведе као обавезу да сви прођу војну обуку, нажалост, није изолован случај, већ, напротив, матрица по којој актуелан режим и спроводи власт. Заобилази се суштина, обесмишљава се свака професија и свака институција у земљи, свака јавна функција се извргава руглу, на првом месту кроз сам одабир људи који ту функцију обављају, а онда и кроз сам начин вршења тог јавног посла и порука које се са тог места шаљу грађанима – сматра Душан Костадиновић, председник Градског одбора Демократске странке у Шапцу.
Он истиче да се стално ствара стање тензије кроз најаву историјских промена и дешавања, како би се одржала илузија да наши властодршци раде велики посао и да је просто недопустиво да их у томе ометамо или критикујемо, а у суштини се ништа добро не чини за ову земљу, само се урушава систем како би један човек за себе обезбедио што већу моћ.
- Читава владавина овог режима може се описати метафором „ Потемкинова села“, што из дана у дан постаје све очигледније. Отварају се фабрике које чак и нису изграђене до краја, па немају ни теоријску могућност да почну производњу, али на дан кад Вучић пресеца врпцу, у режији његових партијских послушника, за одабране медије одигра се представа о успешном пословању те фабрике која притом запошљава 2.000 радника и решава проблем незапослених у том граду. Као што смо гледали ту представу, тако сада имамо и игроказ Вулиновог војног командовања. Ресор војске се толиком брзином унапређује да смо постали једна од најјачих светских војних сила а да то нисмо ни приметили, јер само треба да се још мало стрпимо да пристигну руски мигови и све ће бити решено, наравно, и да сви прођемо војну обуку – додаје Костадиновић
Одбрана државе није за аматере
Председник ГО Нове Србије у Шапцу Божидар Катић најаву министра одбране о обавезној обуци целокупног становништва представља класичан начин скретања пажње лупетањем, популарно спин.
- Одбрана државе је изузетно озбиљна ствар. Подразумева до најситнијих детаља разрађен систем. И није за аматере, посебно је страшно да се њом баве они који немају ни елементарно искуство, бар одслужен војни рок. Министар би морао да нам представи систем по ком замишља ово да изведе, кадрове који су способни да ту обуку изврше, места за обуку, планове, начин како да се одсуство са посла плати и начине за безбедно обављање ове, ни мало безопасне ствари. Без свега тога ово је само оно скретање пажње из прве реченице – наглашава Катић.
Он, са друге стране, разуме потребу министра да прође ту обуку, да покаже да и он то може.
- Топло му препоручујем да ту обуку организује за себе у некој касарни, толико ваљда може. Иначе, министре, није ништа посебно, ни тешко, ни забавно, мало стројеве радње, мало копање, мало расклапање и склапање пушке, прва помоћ, развијање у стрелце (али то већ не може сам). Очекујем од новог министра да нам представи концепт одбране и начин да осигура безбедност ове земље, целовитост њене територије и неповредивост граница. И то као систем, а не као вулинање – закључује Катић.
Замена теза
И председник ГО Демократске странке Србије у Шапцу др Александар Павловић тврди да се ради о замени теза и да прво треба да се постави питање који су то квалитети и стручност Александра Вулина за министра одбране.
- Какво је његово искуство са војском и каква знања има која су потребна за министра одбране, да би он предлагао било шта што има везе са Војском Србије. Поставља се и питање чије је то Војска Србије када је разоружана. Ранији министри одбране из редова ДС у довољној мери су разоружали војску које је прописаи НАТО. Ова алијанска је одличила шта ће и где ће да има наоружање, као и много тога друго – додаје Павловић.
По њему, војска је доведена у полужај у којем никада није била и грађанима Србије се баца прашина у очи.
- Србија је у много лошој ситуацији, па и у војној, а нови светски поредак убрзано остварује своје замисли у прекрајању граница. Питање Македоније је већ дошло на дневни ред, јер су поставили своју владу, Албанци ће под руководством Американаца да наставе да шире причу о једној албанској држави. А, ми причамо о обучавању народа. Добили смо омладину која је потпуно отуђена од националне свести и патриотизма - закључује Павловић.
ОНО И ДСЗ У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ
Генерал у пензији Срето Малиновић сматра да у држави која нема обавезу служења војног рока становништво мора на други начин обучити да се брани.
- Што се не би у средње школе увео некадашњи предмет одбрана и заштита, да се упознају са основама наоружања, некада су ученици средњих школа ишли на гађања, не да се обуче да буду милитантни, већ да могу да се одбране - каже Малиновић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa