Инфо

10. август 2017.10. авг 2017.
ШАБАЧКА ПОЛИЦИЈА ОДЛУЧНА У БОРБИ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕ

МНОГО ДРОГЕ СКЛОЊЕНО СА УЛИЦЕ

Најзначајнија је, свакако, акција у којој је заплењено скоро 700 грама хероина. Сви ухапшени су углавном повратници, мада се појављују и нова лица. Стручњаци упозоравају да не треба правити разлике између лаких и тешких дрога, јер се готово нико није задржао само на марихуани
Група за сузбијање наркоманије Полицијске управе Шабац, од почетка године бележи одличне резултате. За првих седам месеци било је 190 заплена, а за последња два чак 40. Недавно је у једној акцији заплењено 688 грама хероина, што је рекорд за последњих неколико година.
Током јуна и јула пронађено је укупно 4.143,05 грама марихуане, 738,3 грама хероина 738,15 грама амфетамин, 6,3 грама кокаина, 18,9 грама хашиша, 14 комада екстазија, 4 бочице метадона и још 41 комад таблета и 160,1 грама материја за које се чека анализа. Надлежним тужилаштвима поднето је укупно 40 кривичних пријава против 40 лица. Вишем јавном тужилаштву у Шапцу поднето је 16 кривичних пријава за кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, док су Основном јавном тужилаштву поднете 23 кривичне пријаве за кривично дело неовлашћено држање опојних дрога и једна кривична пријава за кривично дело Омогућавање уживања опојних дрога, у конкретном случају малолетном лицу.
Према броју заплена, Шабац не заостаје много за највећим центрима, као што су – Београд, Нови Сад и Ниш. Међутим, у Шапцу ради само седам људи и неупоредиво су материјално и технички лошије опремљени.
Најзначајнија је, свакако, акција у којој је заплењено скоро 700 грама хероина. Како незванично сазнајемо, ради се о вишеструком повратнику који је дрогом снабдевао ширу околину Шапца. Тренутно се налази у притвору, а запрећена казна је минимум три године затвора.
Сви ухапшени су углавном повратници, мада се појављују и нова лица. Проблем са повратницима се јавља отуда што поступци трају дуго, често по неколико година. Окривљени се бране са слободе, а до окончања суђења настављају да раде исти посао.
Број уживаоца хероина у Шапцу је доста мањи последњих година. Разлог је вероватно тај што за хероин треба издвојити нешто више пара, али је вест свакако добра, јер ова дрога спада међу најтеже због јаке психичке и физичке зависности коју ствара. Јефтинија замена је синтетичка дрога амфетамин, која се лако може направити у кућним лабораторијама па је више доступна. Последице које оставља су још горе него од хероина.
Највише има марихуане. Јефтина је и лако се гаји у нашим условима. Млади је највише користе, али често убрзо прелазе на амфетамин. Стручњаци упозоравају да не треба правити разлике између лаких и тешких дрога, јер се готово нико није задржао само на марихуани. Једино решење је никада не пробати.
Дилерима и њиховим купцима не мањка маштовитости када треба избећи полицију. Пакетиће са дрогом, упаковане у пластичне кесице често гутају, а касније их избацују напоље. Београд и Нови Сад имају праксу да полиција када посумња да се ово догодило, у сарадњи са тужилаштвом, осумњичене води у болницу на испирање и онда им пише пријаву.
Продавци су вођени огромном материјалном користи коју имају од препродаје. Конзументи се ретко задржавају само на једном кривичном делу. Да би дошли до дозе не бирају начине да пронађу новац, па углавном прибегавају крађама и разбојништвима.
Малолетници се појављују као извршиоци кривичних дела у вези дроге, али у Шапцу то није аларманто као у неким другим градовима. Од септембра ће почети реализација стратешког пројекта Министрства унутрашњих послова и Министарства просвете где ће се организовати едукативна предавања за ученике 4. и 6. разреда. Предавања ће бити из више области. Поред наркоманије, децу ће едуковати и о вршњачком насиљу, саобраћају. Пројекат је на нивоу Републике, а циљ је превенција појава опасних за друштво.
Хортикултура
Крајем прошле године шабачка полиција је запленила већу количину марихуане. Незванично смо сазнали да иза ове заплене стоји једна веома занимљива прича.
Наиме, човек је отишао у Холандију неким послом, тамо је купио семе марихуане и посејао га на свом плацу. На интернету се информисао о гајењу и успешно узгојио 100 стабљика. Када је била зрела, марихуану је обрао, осушио, вакуумирао и спремио за међународно тржиште. Заплењено је укупно 10 килограма упресоване “траве”. Интересантно је да овај “узгајивач” раније није имао кривичних дела.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa