Инфо

16. новембар 2017.16. нов 2017.
ДОБАР ПРИМЕР САРАДЊЕ РАЗЛИЧИТИХ НИВОА ВЛАСТИ И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ СЕМ ФАБРИЦИ ПОСЕТИО ШАБАЦ

ДОБАР ПРИМЕР САРАДЊЕ РАЗЛИЧИТИХ НИВОА ВЛАСТИ И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ово је прво потпуно функционално постројење овог типа у Србији и резултат је заједничких напора власти са локала, републике и из ЕУ, рекао шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици. Током другог дела посете Шапцу шеф Делегације ЕУ у Србији посетио Халу „Зорка“ где је уручена опрема шабачким учесницима пројекта „Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве“
Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, заједно са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем и директорком ЈКП „Водовод – Шабац“ Даниелом Ловрин Гавриловић, посетио је Постројење за пречишћавање отпадних вода у нашем граду.
- Велико ми је задовољство што сам данас овде, у овом божанственом граду са градоначелником и представницима Министарства пољопривреде и Министарства за заштиту животне средине. Посетили смо водећи пројекат када је реч о преради отпадних вода. Ово је прво потпуно функционално постројење овог типа у Србији и резултат је заједничких напора власти са локала, републике и из ЕУ. Бенефит од овог програма имају грађани Србије, конкретније грађани Шапца, њих 126.000 становника који сада могу да живе у средини која пречишћава отпадне воде, а самим тим унапређује здравље својих становника – рекао је Фабрици.
Градоначелник Шапца је захвалио делегацији ЕУ у Србији, њиховом стрпљењу и упорности да се реализује овај важан пројекат, да један од првих у Србији буде реализован у нашем граду.
- То показује и свест наших суграђана и овог града ка европским вредностима и свест о томе да је нама важно да имамо здраву животну средину, најбоље могуће услове пословања, и најбољу услугу по најнижој цени што је једна од наших локалних политика. ЈКП „Водовод“ урадило је одличан посао и у предвиђеним роковима завршило ово постројење са одличним резултатима и са свим параметрима који су у стандарду ЕУ. То показује да је могуће у граду као што је Шабац, а верујем и у целој Србији, извести и реализовати компликоване и захтевне европске пројекте на корист наших суграђана и у складу са свим европским вредностима. Јако ценимо и уважавамо овакву врсту партнерства са ЕУ. Град Шабац никада ово не би могао да уради сам. Способни смо да одговоримо на строге и компликоване захтеве и да са ЕУ будемо партнери – поручио је Зеленовић.
Ловрин Гавриловић је истакла да је Постројење изузетно значајан пројекат за наш град.
- Годишње се пречисти шест милиона кубика отпадних вода. Вода која се из постројења пушта у Саву 40 одсто је чистија од реке. На овај начин чувамо реку, чувамо земљу, чувамо природу и обезбеђујемо здрав живот за будуће генерације. То је само један аспект значаја Постројења за пречишћавање отпадних вода. Други је значајан за стварање повољног привредног окружења. Сви индустријски привредни субјекти требало би да изграде сопствена постројења за пречишћавање отпадних вода које настају у технолошком процесу, али захваљујући чињеници да наш град има централно постројење, довољно је да упола мање средстава издвоје за екологију и да само обаве предтретман. На тај начин, већи део средстава могу да издвоје у инвестицију, уместо у екологију – додала је директорка ЈКП „Водовод - Шабац“.
Током другог дела посете Шапцу шеф Делегације ЕУ у Србији посетио је Халу „Зорка“ где је уручена опрема шабачким учесницима пројекта „Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве“ (ЈЕНТРАП). Пројекат који се финансира из средстава ЕУ, из ИПА фондова, има за циљ припрему за ванредне ситуације, посебно поплаве и ублажавање настале штете. Прекогранични партнер града Шапца на овом пројекту је Бродско-посавска жупанија, а у реализацију су укључене све надлежне институције са обе стране.
Донација се састоји од два аутомобила и друге опреме, а укупна вредност јој је 117.500 евра. Уручена је Штабу за ванредне ситуације, Дому здравља „Др Драга Љочић“ и Заводу за јавно здравље Шабац. Сем Фабрици је навео да је ЕУ од поплава 2014. године Србији донирала близу 170 милиона евра, који су каналисани кроз различите пројекте.
–Поплаве не знају за границе ни националности. Овај пројекат пружа подршку установама за јавно здравље и штабовима за ванредне ситуације са обе стране и омогућава да са обе стране имамо капацитете који могу да реагују у ванредним ситуацијама. ЕУ је била ту да се ствари врате у нормалу након поплава, али морамо да будемо спремни и за будућност ако се понови таква трагедија. Зато је неопходна сарадња између локалних и централних нивоа власти, али је такође потребна и добра сарадња са суседима, рекао је Фабрици и образложио да је уручена опрема за прву помоћ и спасавање, а да ће остатак бити достављен касније, а састојаће се од чамаца, опреме за роњење и пумпи за воду.
Координатор Пројекта ЈЕНТРАП доц. др Хуго А. М. ван Вегхел најавио је у априлу наредне године заједничку вежбу на којој ће се показати колико су учесници спремни за ванредну ситуацију.
-За време поплава 2014. видели смо праисторијску слику Панонског мора и то је показало да границе не постоје када су поплаве у питању. Када нема граница, значи да то дотиче све. Материјал који је дониран нема никакав значај ако нема људи. Када су биле поплаве овде је дошло на хиљаде људи да помогне. То је велики број људи о којима треба водити рачуна. Из тог разлога организоваћемо тренинге за логистику и за спашавање. Такође, нека опрема је доста савремена и захтева обуку за људе који треба да је користе, навео је Ван Вегхел.
Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и члан пројектног тима ЈЕНТРАП истакао је да река спаја, али и носи одређене изазове и опасности којих морамо да будемо свесни, а које смо на најгори начин осетили 2014. године.
-Ми се тада јесмо одбранили од поплава, али смо и научили јако важну лекцију, да морамо да се повежемо, да радимо заједно, да размењујемо искуства и непрестано се увежбавамо и будемо опремљени како бисмо нове изазове дочекали спремни. Овај пројекат то треба да обезбеди, да имамо опрему, али и да кроз тренинге неке нове тешке ванредне ситуације дочекамо што спремнији, рекао је Немања Пајић и додао да је изузетно значајно што се поред сарадње са Славонским Бродом развило и пријатељство које резултира партнерствима и на другим пројектима.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подсетио је да је овај пројекат изабран у мноштву других да буде финансиран од стране ЕУ.
-После полава ми у Шапцу нисмо гледали у небо и чекали да нам се иста ствар понови. Као град који води рачуна о својим грађанима, о свом трошку смо, чак и тамо где нисмо били баш надлежни, прочистили 19 критичних тачака како би спречили да и један метар квадратни наше земље буде поплављен. Ископали смо 100 км канала. Кроз овај пројекат смо обезбедили недостајућу опрему. Град Шабац и Шапчани следећи пут ће бити спремни да се изборе са проблемима, поручио је градоначелник.
Укупна вредност пројекта је нешто мање од 450.000 евра. Немања Пајић је уручио уговоре о додели опреме представницима Завода за јавно здравље и ДЗ “Др Драга Љочић”, док је Сем Фабрици уручио кључеве аутобомила градоначелнику Небојши Зеленовићу и директорки Завода за јавно здравље др Милијани Поповић.
Сарадња заједнички интерес
Пројекат “Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве” подржава одрживи развој у прекограничном подручју и заштиту природних, еколошких и људских добара кроз заједничке активности у кризним ситуацијама и кроз унапређење техничких капацитета. Како постоје заједнички интереси за сарадњу штабова за ванредне ситуације са обе стране границе, овај Пројекат доприноси њеном развоју. Значајно ће допринети заштити од природних катастрофа и подићи одбрамбени капацитет целог овог региона.
Н.К./М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa