Инфо

16. новембар 2017.16. нов 2017.
СВИ НАШИ
ОБЕЛЕЖЕНО 180 ГОДИНА ШАБАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

СВИ НАШИ

Свечаном академијом у Шабачком позоришту, протекле среде, једна од најстаријих образовних установа у Србији, прославила је 180 година постојања. Велики број гостију из земље и иностранства, бивши ученици престижне школе, дошли су да јој одају признање.
Програм академије под називом “Сви наши” режирала је професорка књижевности Снежана Корнарос.
- Настојали смо да, кроз виртуелно дружење данашњих ученица и некадашњих великана, дамо омаж свим бившим ученицима и професорима који су обележили ову школу и дали јој значај, рекла је професорка Корнарос.
У Галерији “Владислав Лалицки”, отворена је изложба радова професора и ученика Гимназије, ликовних уметника од 1977. до 2017. године. Ауторка поставке је Нада Укропина Пантелић.
- За мене је ово је посебна изложба, која представља врх моје каријере. Имала сам жељу да је поставим и пре него што сам отишла у пензију, али ми је драго што је реализована поводом великог јубилеја, нагласила је ауторка.
Прослава је пробудила емоције код свих који су ђаковали у Гиманзији, а понајвише код оних којима је ова школа обележила живот. Бивша ученица и професорка, данашња директорка Гимназије, Маријана Исаковић, истакла је да је све оно што је Гимназији посвећено мало у односу на оно што је она нама пружила.
- Наша школа је извориште и уточиште. То је дуг период, а само тренутак у бескрају за који су се многи гимназијалци изборили својим делима. Рођена је у сиромашној, неукој Србији, жељној светлости и знања, просвећености и културе. Велики Вук је схватио да су Србији потребни школовани људи и да ваља уредити школе. Данас је друго време, али је потреба за знањем и науком иста, рекла је директорка.
Програм су употпунили глумци Шабачког позоришта, КУД “Абрашевић”, ученици Музичке школе “Михаило Вукдраговић” и вокална група “Шапчанке“.
Остала је нада и неизречен, али јасан завет да ће генерације успешних ученика добити достојне следбенике.
Поводом јубилеја, изашла је монографска публикација “Наставници и ученици Шабачке гимназије, ликовни уметници 1837–2017”. Аутор је Радован Миразовић, теоретичар уметности, а коаутор Нада Укропина Пантелић, ликовни педагог у пензији.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa