Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
ДВА НОВА ПРОЈЕКТА ЗА ШАБАЦ
У БЕОГРАДУ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

ДВА НОВА ПРОЈЕКТА ЗА ШАБАЦ

Шабац као поуздан партнер Европској унији учествује у два велика пројекта, од којих један финансира ЕУ, а други Швајцарска
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је прошлог уторка у београдском Сава центру потписао Споразум о сарадњи – подршка локалним самоуправама у планирању и програмском буџетирању и Меморандум о разумевању - Реформа пореза на имовину.
Свечано потписивање два меморандума приређено је на 45. Скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО). Подршку пројектима СКГО пружа у оквиру компоненте два програма Еџцханге 5, који финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе.
Према речима градоначелника Зеленовића, Шабац је поуздан партнер Европској унији и зато учествује у два велика и квалитетна пројекта, од којих један финансира ЕУ, а други Швајцарска. Рекао је да је нарочито поносан што је Филип Ге, амбасадор Швајцарске, у свом излагању говорио о недавно одржаним референдумима у шабачким месним заједницама, као добром примеру непосредног одлучивања грађана.
-Наша тежња је да будемо део Европе, а потврда да смо на добром путу је то што смо учесници ова два велика пројекта. Једна од најважнијих тема о којима сам разговарао са колегама из других градова и општина, али и са представницима швајцарске владе и Европске уније, су референдуми које смо организовали у 24 сеоске и приградске месне заједнице. Говорили смо о нашим искуствима и како други градови могу да примене нашу идеју. Шабац је први град у Србији који је реализовао ову европску тековину и одлучивање ставио директно у руке грађана. Очекујем да следеће године заједно радимо на развијању наше идеје и да у Шапцу свих 60 месних заједница буде укључено у одлучивање, истакао је градоначелник Шапца.
У уводном делу 45. Скупштине Сталне конференције градова и општина делегатима из 138 градова и општина обратили су се Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, Филип Ге, амбасадор Швајцарске, Аксел Дитман, амбасадор Немачке, Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији и Тим Картрајт, шеф Мисије Савета Европе у Србији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa