Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
Планира се доградња пословног простора Старе робне куЋе до стубова

Остају ли Шапчани без омиљеног простора у центру града?

Фирма Леон, која је власник пословног дела Старе робне куће има намеру да догради објекат у приземљу до стубова и тако припоји простор који се, од када објекат постоји, користи као јавни простор.
Такав захтев градско Одељење за урбанизам је одбило, али компанија Леон тражи испуњење својих захтева у надлежном Министарству грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре. Питање је колико ће надлежни државни органи имати слуха за специфичност овог простора и потребе које грађани имају за њим. Судећи по досадашњем току поступка, међу сувим бирократским прописима могу се наћи и они који ће грађанима одузети јавни простор.
Простор испред објекта налази се у заштићеној околини утврђеног културног добра, оваквом интервенцијом угрозио би се однос према овим значајним објектима, сматра градски урбаниста Катарина Дубљанин.
-Ниједног тренутка није се довела у питање реконструкција објекта, али тражена интервенција представља доградњу објекта. Премашује задате урбанистичке параметре. Не желимо да бирократски однос према архитектури и урбанизму, без анализе контекста, доведе до деградације града, објашњава Катарина Дубљанин.
Одељење за урбанизам Градске управе Шабац више пута је одбило захтев фирме Леон уз образложење да би се затворио простор који је у функцији јавне површине и да би се на парцели премашио индекс изграђености предвиђен планским документима. У њиховом образложењу се између осталог наводи да се захтев односи на проширење локала у приземљу којим би се затворио простор у јавној намени, да је планским документом прописано да је за објекте такве спратности могућа реконструкција само у датим габаритима без могућности дограђивања.
Овај део града одувек је значајан Шапчанима за бројне манифестације које се ту одржавају, а једино је склониште од кише и сунца у јавном простору. Поједини стручњаци сматрају да је зграда Старе робне куће вредан примерак модерне архитектуре, а да колонада, једина у Шапцу, представља драгоценост.
Да ли ће тако и остати?

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa