Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
НАЈОПАСНИЈА ЗАНИМАЊА

Новинаре убија стрес

Сваки посао је тежак на свој начин, па ипак поједина занимања носе већи ризик. Прва помисао на рад у руднику људима утерује страх у кости, помисао да никад не изађу на површину земље није једина опасност која вреба у овом напорном послу.
Копање у окнима не само да уништава руке, леђа и вид, оно може да остави трајне последице по здравље човека. Респираторне болести су те које вребају у рудницима. Од отровних испарења и прашине најчешће оболевају и људи који раде у гранама тешке металургије као и на градилиштима и у фабрикама које производе боје и лакове.
Поједине студије указују да новинари мало-мало па посете лекара. Кривац - стрес. Ово занимање је последњих година убрајано у једна од најстреснијих. Новинари најчешће оболевају од чира на желуцу, гастритиса, инфаркта или других бољки које су уско повезане са свакодневним трзавицама.
Поједина занимања уништавају физичко и психичко здравље, а чак 26 одсто запослених у стресним занимањима траже помоћ лекара, показало је истраживање спроведено на Универзитету Јужна Калифорнија.
Послови који се раде у неколико смена тј. захтевају ноћни рад могу да буду погубни по човека. Било да је у питању физикалисање или седење у фотељи и дириговање радницима који су на другом крају планете односно у другој временској зони.
Они негативно утичу на човека. Поремећен ритам спавања и мењање дана за ноћ изазива мањак енергије и појаву учесталих главобоља. Концентрација радника у ноћним сменама и дежурствима је умањена, па су повреде на раду или грешке које могу да их коштају живота честа појава.
Особе којима радно место налаже да стоје у месту осам сати дневно најчешће у старости имају проблема са артритисом, кичмом, остеопорозом или реумом указују поједина светска истраживања. Тако прво страдају трговци, радници у фабрикама на траци или пак професори и васпитачи.
Вести онлине, ОК Радио

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa