Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
МОРАМО ДА ВРАТИМО ВЕРУ У БОЉЕ СУТРА
ДРАГАН ЂИЛАС, КАНДИДАТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА

МОРАМО ДА ВРАТИМО ВЕРУ У БОЉЕ СУТРА

Делује супер да у Србији постоји барем један град у којем је ситуација другачија, у којем су грађани смогли снаге и храбрости, а имали и за кога да гласају. Ми смо на овим изборима већина, СНС са свим својим савезницима не може да добије више од 40 одсто. Није касно за уједињење опозиције
Драган Ђилас изгледа као неко ко је и више него озбиљно спреман да се ухвати у коштац тешких избора који су пред грађанима главног града Србије. У Шапцу је добио подршку за ту своју намеру.
- Делује супер да у Србији постоји барем један град у којем је ситуација другачија, у којем су грађани смогли снаге и храбрости, а имали и за кога да гласају што је увек веома важно, да не буде потпуно јединствена власт у целој Србији на свим нивоима што показује у каквој земљи данас живимо. Шабац је град који је увек имао неку своју филозофију, неку своју посебну локалну власт кроз градоначелнике који су водили власт и видим чим грађани гласају и у оваквој ситуацији за те исте људе то показује колико су они отишли далеко.
Вероватно сте нешто ново и видели када је реч о функционисању локалне власти?
- Ми из Београда можемо нешто добро да научимо. Видео сам да су грађани Шапца почели да се изјашњавају по сеоским месним заједницама шта би желели конкретно да се ради у њиховим срединама. То бисмо могли да применимо сутра на нивоу целе Србије. На тај начин спајамо политичаре и грађане и не то само оног дана када гласају за нас већ и следеће четири године.
Шта за вас значи подршка коју сте добили од ЗЗС?
- Мени ова подршка пуно значи. То је сада већ озбиљан фронт који се прави за београдске изборе – Покрет за преокрет, Левица Србије, Народна странка и Покрет слободних грађана. Сада имамо и подршку Заједно за Србију и уз подршку грађана Београда, због којих се и кандидујем за градоначелника, мислим да можемо да направимо велике промене у Београду.
Има ли времена и наде да се цела опозиција уједини?
- Мислим да још имамо времена за то, јер не знамо да ли ће избори бити 4, 11. или 18. марта. Не знамо чак ни да ли ће бити само београдски или и парламентарни избори. Ово је једина земља у Европи, да не кажем баш на свету, где су парламентарни избори могући сваке године иако власт има парламентарну већину. Избори су постали национални спорт. Моја идеја око Београда је врло једноставна. Кандидовао сам се са идејом да сви они који имају исте ставове да се споје. Не тражим ја да се ми сви ујединимо против Вучића у Београду, он није градоначелник и имам милион замерки на то како ова држава изгледа, али ово су сада градски избори. Ми, који смо са ове стране, имамо супротне ставове од Синише Малог и Горана Весића. Власт коју сам ја водио у Београду је донела одлуку да сва деца имају бесплатне уџбенике, ова власт је то укинула. Донели смо одлуку да сви пензионери у Београду , а који имају пензије мање од 25.000 динара, добију 13. пензију, они су то укинули. Ми кажемо да нећемо да продамо ПКБ, они хоће да продају. Погледајте ово насиље у Београду, сваки дан нека пуцњава, неко убиство. То хоћемо да променимо, а ви мислите да је ово сјајно и да никада безбедније није било. Наша је идеја да се граде обданишта, а они граде шопинг центре. Имамо потпуно две одвојене идеологије о Београду и о развоју Београда. Када је већ тако, зашто онда сви ми који мислимо ово исто не би били на истој листи. Очекујем да се и страначки лидери то запитају. Један број се већ удружио, али нису сви и то је потпуно јасно. Увек поставим питање - зашто? Не схватам зашто ти људи не могу прво да буду Београђани, па затим лидери тих стрнака, али ево, ја их и даље позивам и апелујем на све и данас, и сутра и сваки дан ћу то радити. Ако сам проблем ја, ајде да урадимо истраживање и да подржимо онога ко има највеће шансе да победи.
Лидер ДС Драган Шутановац је рекао да је дошло време да Ви вратите дуг тој странци и да је подржите на градским изборима?
- Када говорим о политици не коментаришем изјаве других људи. Ја имам сјајно мишљење о људима који гласају за ДС, већ двадесетак година. Имам јако добро мишљење о људима који су створили ДС и о улози ДС у променама у Србији пре 20 година. Била су то тада јако тешка времена и неки много паметни и храбри људи су мењали ову земљу. ДС и људи у њој су урадили огромне ствари да би ова земља кренула на боље. И зато увек када говорим о ДС говорим о људима који гласају за ту странку. Волео бих да будемо заједно на овим изборима, а не да идемо одвојено. Ствар је сваког лидера странке да одлучи онако како мисли да је најбоље.
Очекујете победу?
- Ми смо на овим изборима већина. Ова групација, ишла заједно или не, велика је већина. Увек питам људе, окрените се око себе, и питајте да ли је боље да пензионер који има 25.000 динара добије 13. пензију или да добије попуст за јахање на Хиподрому. Па, наравно да је боље да добије још једну пензију. Исто је и за бесплатне уџбенике. Ми смо огромна већина. И само је питање да ли ће да изађу на изборе и да то докажемо. Апстиненција расте ако немате понуду са друге стране. У Шапцу је победила опција зато што је нешто понудила грађанима. Није овде неко гласао само против Вучића, већ су рекли – ради нешто овај човек који је градоначелник, нешто смо се померили, изгледа боље град. У Београду имамо јако добру понуду за Београђане како ћемо заједно са њима да направимо бољи град. Сигуран сам да СНС и сви њени пратиоци не могу да пређу 40 одсто на београдским изборима.
Како коментаришете чињеницу да СНС неће на изборе изаћи са кандидатом за градоначелника?
- Волео бих да имамо изборе за све градоначелнике непосредне, персоналне и личне. За то сам се залагао и када сам био у ДС. Сматрам да треба да се каже ко је кандидат за градоначелника. Сигуран сам да пре оних избора нико није ни размишљао о Синиши Малом као градоначелнику, вероватно ни он није размишљао да то може да му се деси. Треба да дође неко ко воли тај град, кога то интересује. Ја сам уживао у том послу. За мене је то најбољи посао на свету. Треба да се зна ко ће да води Београд, ко је тај први човек, јер од њега много тога у том систему зависи.
Власт у Београду се хвали да је много више урадила у Београду од вас?
- Четири године траје ова власт у Београду и најбоље би било да донесу слике свега онога што су радили. Када би те слике донели, видели бисте да је за четири године урађена улица Војводе Степе на начин који је лош, Булевар ослобођења који је добар и то је и једини наш пројекат који нису променили, урађена је Славија и то лоше, и Рузвелтова улица за коју кажу да је коректна. То су четири улице урађене у Београду за четири године. Ви ми дајте пету улицу. А, онда се вратите још четири године уназад и видећете један мост, па други, па мост у Обреновцу, обилазницу, Миријевски булевар, сређену Газелу, Панчевачки мост, 45 обданишта, девет школа, четири Дома здравља, па наша гомила би била много већа. Ја сам инжењер, мој језик је често превише инжењерски, и ја то схватам да понекад нисам добар за неке политичке ствари.
Кажу да Београд никада није био веће градилиште него данас?
- Четири године слушам сваки дан како у Београду има највише кранова у његовој историји. Нико никада није бројао кранове и градилишта, али постоји Градски завод за статистику. И он сваке године избаци колико се чега изградило у једној години. Према подацима тог Завода, 2012. и 2013. године, последње две године мог мандата, градило се по 750 до 770 хиљада квадрата пословног и стамбеног простора. Подаци за 2015. и 2016. годину говоре да је изграђено дупло мање – по 350.000 квадрата. Дупло мање. У моје време је купљено 157 аутобуса у Икарбусу. Паркирајте 158 аутобуса које сте ви купили и ја ћу да признам да сте бољи. Купили сте 70.
Да ли ћете моћи да издржите кампању протв Вас и ваших сарадника у наредном периоду?
-Имам снаге зато што сам то већ једном прошао. Када бих вам рекао да ме то није погађало и да сам супер то поднео, лагао бих вас. Био сам шокиран, 250 насловних страна плус оне стране унутра, шта ти људи пишу, какве милијарде, какве глупости. То неко чита, временом почну људи на улици да вас вређају. Па онда она писма Жељка Митровића на Пинку. Ја сам њих тужио и добио на Суду, они плате одштету, ја те паре уплатим у хуманитарне сврхе, али не објаве у својим медијима што су дужни по пресуди да су објавили лаж, а онда их ја поново тужим. Бесмислени систем. Човек ако преживи, мало ојача, и настави даље. Три, четири године су ме пустили на миру, нико ме није помињао. То је матрица која не важи само за мене, већ за све. Ево сада је најактуелнији Амфилохије Радовић. Амфилохије ће да прође, а избори долазе, вратиће се они на мене. Што је неко написао на Твитеру, ови људи су једини који су успели да споје Амфилохија Радовића и Ђорђа Балашевића. То је страшан проблем у овој земљи. Сви који мисле другачије од власти су непријатељи. За Амфилохија не могу да кажу да је лопов као што говоре за мене, али наћи ће нешто друго.
За Вас говоре да сте у договору са Вучићем, због периода док сте били на челу Кошаркашког савеза Србије?
- Како је то могуће? Не желим да причам ни о приватним проблемима. После свих тих насловних страна у таблоидима моја старија деца данас живе у Лондону са мајком. Страшно ми је тешко пало да оду. Немам ништа против Александра Вучића. Тај човек ми је нудио да будем у Влади, да будем градоначелник. У овој земљи је популаран тај полиграф, можемо да проверимо ко говори истину. Имамо другачији систем вредности, у другачије ствари верујемо. Не можемо да будемо у договору. Када видим ову агресију и како и шта говоре Александар Вулин, Небојша Стефановић, Синиша Мали и Горан Весић, како мислите да ја могу да се договорим са тим људима?
Шта је крајњи циљ Драгана Ђиласа у политици?
- Овде је нормално да они који нешто направе у животу не уђу никада у политику, пошто су тамо све неки лопови и криминалци, а ови који уђу у политику за њих је нормално да су ушли да би се ту обогатили. Када направите тај систем, онда ти који улазе у политику далеко од тога да су најбољи и онда њима дате да воде државу и онда вам држава пада доле. Моја жеља да се бавим политиком је искључиво из намере да нешто направим. Ушао сам у политику са фирмом која ради у десет земаља. И био сам у њој скоро десет година, нека људи кажу како. И сада хоћу да се бавим политиком из истог тог разлога. Желим да се моја деца врате у Србију да могу да раде за нормалну плату. Не желим да живим у земљи где ће неко да ме убеђује да је плата од 25.000 динара невероватна ствар коју смо добили. Мислим да није нормално да било ко има плату од 25.000 динара. Желим против тога да се борим нудећи решења како то може да порасте. Не размишљам о функцијама. Био сам градоначелник. Људи знају да сам имао понуду да будем премијер. Рекао сам хвала, нисам за то, не знам још довољно, хоћу да још један мандат покушам да нешто урадим, па ако буде било прилике видећемо. Прилике, ето, није било, али није идеја само доћи на неку функцију. Желим да на улицама видим насмејане, позитивне људе, децу чији родитељи пристојно зарађују. Народ који изгуби веру у боље сутра, никада неће дочекати то боље сутра. Ми морамо да вратимо људима веру да ће можда да буде боље сутра.
Датум избора - изненађење
- Видите у каквој држави живимо, никада се не зна када ће бити избора. Верујем да би кладионице више зарадиле када би омогућиле квоте за изборе него на фудбалу. Крајњи рок за одржавање избора у Београду је 18. март. Ми смо већ ушли у нову календарску годину и још не знамо када ће бити организовани. Тај датум се чува као највеће изненађење.

Привид да нешто раде
Гужве у Београду су на ивици подношљивости?
- Ова власт ствара привид да се нешто ради, јер је у исто време започела реконструкције Бранковог моста, Славије, Рузвелтове... Због пешачке стазе на Бранковом мосту, шест месеци је затворено пола моста. Ко то још ради? Копају улице сада, уместо током лета када је много мање људи у граду и само да би направили привид да се нешто ради.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa