Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
АКТИВНОСТИ СТАРТИТ ЦЕНТРА

Бесплатни курсеви

Протекле седмице у Стартит центру Шабац одржана су два предавања. Први је посвећен 3дс Маџу, на ком је одржан трећи час где је била реч о постављању осветљења на сцену и додавању материјала на моделе. Према речима предавача Ивана Јовановића, присутни су додавали разне тканине, правили неонско светло, воду и разне металне објекте.
- Трећи пут се бавимо овом тематиком, а у склопу кратког курса предвиђен је још један састанак. На њему ћемо разговарати о претварању модела у реалну слику и објављивању резултата на интернету, као и припреми за штампу – истакао је Иван Јовановић.
Координаторка Стартит центра Шабац Бојана Завађа, истакла је да овај кратак курс учеснике уводи у основе програма.
- Јако нам је драго што је био довољан број заинтересованих и што знамо да у нашем граду има оних који желе да напредују у 3Д графици. То нам је изузетно значајно за даље курсеве које ћемо спроводити у Стартит центру, од основних до напредних. Битно је да наши грађани знају да је курс беслатан и да буду слободни да се пријаве, као и да су пријаве отвореног типа, нарочито када није тражено никакво признање – навела је Бојана Завађа.
Пар дана касније одржан је Меетуп на тему Интернет оф тхингс – Како испрограмирати кафу. Предавач, Гаврило Андрић, донео је апарат за кафу који су учесници и Гаврило заједно учили како да спреми жељену количину шаљући му поруку. То се постиже, према речима предавача коришћењем популарне платформе РаспберрyПи, једноставне електронике.
-У суштини Интернет оф тхингс је једна мала хардверска радионица на којој сам демонстрирао колико је заправо једноставно испрограмирати неке апарате код куће. Показао сам на који начин сам сопствени апарат за кафу аутоматизовао, коришћењем једноставног цхат сервиса, тако да могу да наручујем кафу пре него што стигнем у стан. Све то радим, не да би људи аутоматизовали апсолутно све по кући, већ да бих пре свега показао родитељима на који начин се њихова деца данас играју и упознао их са тим колико то може да буде креативно – истакао је Гаврило Андрић.
У Стартит центру заинтересоване ове недеље очекује низ догађаја. Осим Интернет оф тхингс, у четвртак ће се одржати још једна радионица о друштвеном предузетништву, а након тога у програм Ноћи музеја укључиће се и Стартит центар када ће курс 3дс Маџ бити завршен.
- Када се све то заврши, наставићемо са приређивањем догађаја. Мислим да сада већ имамо критичну масу. Ту су људи који долазе често, а дефинитивно постоји разлика између друштвеног предузетништва и ИТ ствари. Драго нам је да су се различите групе људи заинтересовале за Стартит и да долазе – истакла је Бојана Завађа.

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa