Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
Хемија старења
ПЕТ ДЕЦЕНИЈА НАУКЕ ПРОФ. ДР МАРКА ТОДОРОВИЋА

Хемија старења

У Шабачком позоришту протеклог петка професор академик Српске академије иновационих наука проф. др Марко Тодоровић свечаном академијом обележио је 70 година живота и 50 година научног стваралаштва. Овом приликом промовисао је и књигу „Хемија старења“. Дело је настало као плод дугогодишње сарадње и пријатељства између др Марка Тодоровића и немачког научника др Ернеста Траегера.
- Многи сматрају да ће књига “Хемија старења” изазвати велику пажњу. Створили смо нешто важно за наш народ, а то је да сачувамо здравље. Старење је један процес, почиње рађањем и завршава се смрћу јединке. У овој монографији сам навео да је то једна хемијска лабораторија која ради 24 сата дневно и обавља читав низ хемијско-биолошких процеса. У процесу живота су заступљене све врсте хемијских реакција и ова књига ће дозволити да продужимо век и да украдемо од живота пар година, ако се понашамо онако како је записано у овој књизи - истакао је др Марко Тодоровић.
На промоцији књиге говорио је др Ернест Траегер коаутор књиге и сарадник др Марка Тодоровића.
- Радујем се што имам прилику да представим књигу коју сам радио заједно са мојим великим пријатељем професором др Марком Тодоровићем. Заједно смо писали и ово је новитет из области хемије и можда чак медицине. Постоји могућност да се утиче на процес старења уз коришћење одређених препарата, значи да се хемијским путем успори природни процес старења - навео је др Ернест Траегер.
Након свечаности у позоришту отворена је изложба научног стваралаштва у Културном центру где су посетиоци имали прилику да виде
резултате рада током дугогодишње каријере др Марка Тодоровића.
- Сва признања која сам добио су за мене била велики подстицај за даљи рад. Највећа заслуга је руске академије која ме наградила златном медаљом и која је дозволила да уђем у њихове институте да видим шта је наука будућности, шта је фундаментална примењена наука и да стекнем једно велико искуство и видим у ком смеру ће наука 21. века ићи и то је за мене имало велики значај, посебно предавање које сам одржао на Ломоносовом универзитету - навео је др Марко Тодоровић.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa