Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
Позитивне навике  од малих ногу
ЗДРАВЉЕ ЗУБА КОД ДЕЦЕ

Позитивне навике од малих ногу

Прва посета зубару треба да буде већ у првој години детета. “Правилна хигијена и исхрана су веома битни, као и позитивне навике одласка код стоматолога. Деца треба да једу чврсту храну, да гризу јабуку, воће, што мање да једу кашасту храну да би им се развила вилица”, каже прим. др Зорица Божић, специјалиста превентивне и дечје стоматологије
Од 14. до 20. маја у Србији се обележава 18. “Недеља здравља уста и зуба” под слоганом “Здрави зуби у здравој породици”. Циљ кампање је да се скрене пажња на значај оралног здравља. Фокус је на деци и очувању здравља њихових зуба, тако што ће на време усвојити добре навике.
Прим. др Зорица Божић, специјалиста превнтивне и дечје стоматологије каже да брига о здрављу зуба детета треба да крене од мајке и то док је још трудна. Управо због тога су се стоматолози и изборили да труднице и породиље имају право на бесплатну стоматолошку заштиту.
-Значајно је да жена оде на порођај са здравим зубима. Устаљено је мишљење да свака трудноћа односи неки зуб. Та теорија је бесмислена и нема научну потпору. Да би се извукао калцијум из зуба треба да се извуче и из свих костију. Зуби у трудноћи страдају зато што труднице чешће једу и треба чешће да перу зубе, објашњава наша саговорница.
Прва посета зубару треба да буде већ у првој години детета. Иако већина деце тада има здраве зубе, има и оних којима већ тада почну да се кваре. Др Божић наводи да су млечни зуби специфични, доста мекши и да је зато јако важна правилна исхрана.
-Детету не треба увече давати да пије заслађено млеко, са кексом или чоколадним додацима, као ни чај ни сокове. То доводи до појаве циркуларног каријеса, односно каријеса раног доба. Битно је да се детету правилно четкају зуби, обавезно пре спавања. После тога може да пије млеко без додатака. Разлагањем шећера стварају се киселине које су веома агресивне, поготову за млечне зубе.
Наша саговорница истиче да је дојење добро, прво због тога што је мајчино млеко здраво, а затим и зато што се на тај начин развијају мишићи вилице и лица. Ипак, упозорава да ни са тим не треба претеривати јер има мајки које пусте да дете сиса целу ноћ, а и да чести подоји могу довести до каријеса.
Често је мишљење и да је за здравље зуба најодговорнија генетика. Др Божић каже да се ради о предрасуди и да је она најбољи пример тога, јер иако су јој родитељи остали без зуба, она их има све.
-Правилна хигијена и исхрана су веома битни, као и позитивне навике одласка код стоматолога. Добре, као и лоше, навике се усвајају у породици. На родитељима је одговорност да воде рачуна о томе шта ће деци дати да једу.
Деца не треба дуго да једу кашасту храну. Због ове грешке све чешће се дешава да се вилица код деце не развије довољно.
-Деца треба да једу чврсту храну, да гризу јабуку, воће, што мање да једу кашасту храну да би им се развила вилица. Све чешће има деце са свим здравим зубима, али први стални кутњаци никну испод млечних кутњака и мора да се извади здрав зуб да би шестица имала где да се смести, јер се вилица није правилно развила, каже наша саговорница.
Иако нас рекламе уверавају у супротно, жвака не може да замени прање зуба. Зорица Божић сматра да жвака има смисла само код смањеног лучења пљувачке. Такође, истиче да су управо жваке, уз лизалице и бомбоне, најпогубнији слаткиши по здравље зуба.
-Жваке, лизалице и бомбоне ничему не служе. Само стварају осећај слатког у устима. Наравно да дете треба да једе нешто слатко, али нешто од чега има користи цео организам. Боље да поједе колач, сладолед или чоколаду.
За превазилажење страха од зубара такође је важан став родитеља, али пре свега то да се дете одведе код стоматолога пре него што настане неки већи проблем који би захтевао компликованију интервенцију. Није добро да родитељи на децу преносе свој страх од зубара.
Др Божић каже да већина деце усвоји савете стоматолога и да су пријемчивији од родитеља за прихватање позитивних навика.
Импланти и фиксни радови никако не би требали да се раде пре 25. године када се вилица потпуно развије. Наша саговорница наводи да све што се уради раније биће кратког века јер вилица и даље расте.
Фиксне протезе
помодарство
Последњих година, поготову међу тинејџерима, много је деце са фиксним протезама за исправљање зуба. Ово као да је постала нека врста моде. Др Божић је против овога и истиче да се готово сваки проблем може исправити и мобилном протезом.
-Ове протезе пре свега нису за рани узраст. Биле су намењене за ношење само код тешких аномалија. Међутим, изгледа да је родитељима лакше да дају паре, детету закаче протезу и они више не морају да размишљају о томе да ли је дете носи или не. То им је једноставније него да детету буду ауторитет и објасне да треба и због чега да носи мобилни апарат на зубима. Нико не помиње да те фиксне протезе могу оставити и негативне последице, каже др Зорица Божић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa