Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ СМЕРОВЕ

СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВАСПИТАЧ И СТРУКОВНИ МАСТЕР ВАСПИТАЧ

Висока школа струковних студија за васпитаче у Шапцу је међу првим високошколским установама које су акредитовале студијски програм за медицинске сестре васпитаче и струковне мастер васпитаче. У међувремену је одшколована прва генерација струковних мастер васпитача.
Висока школа струковних студија за васпитаче у Шапцу је државна високошколска установа која реализује основне и специјалистичке струковне студије за васпитаче на четири студијска програма: једним основним програмом за васпитаче са два модула (рад са децом раног узраста и предшколског узраста) и три специјалистичка студијска програма (специјалиста за физичко, рани развој детета и припремни прешколски програм). Специјалистичке струковне студије су и у предстојећој школској години у категорији другог степена струковних студија.
Новину у раду ове установе представља новоакредитовани студијски програм Струковна медицинска сестра васпитач који је из медицинског поља. На овом програму ће моћи да студира 30 студената. Циљ програма је високо образовање медицинских сестара васпитача, као базичних носилаца здравствене неге, заштите и унапређења здравља, као и васпитно-образовног рада који обезбеђује физички, емоционални и интелектуални развој деце у предшколским установама, узраста од 6 месеци до 3 године живота.
Све до недавно у предшколским установама, односно у јаслицама углавном су радили здравствени радници. Пракса је показала да су на овим радним местима запошљаване медицинске сетре - техничари. Донедавно у Србији није постојала ниједна висока школа нити факултет на којима би сестре из јаслица могле да се школују и постану равноправне са колегама који раде са децом од три године, па до поласка у школу. Овај проблем је препознала Висока школа струковних студија за васпитаче и уз велики рад и труд успела да акредитује студијски програм СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВАСПИТАЧ. С обзиром да је наведени студијски програм у медицинском пољу, услов за упис је завршена средња медицинска школа.
Медицинске сестре које у овом моменту имају одговарајући профил стручне спреме имају прилику да завршетком ових студија стекну први степен високог образовања и обезбеде бољи статус и већу зараду, иако нису угрожене за радно место. Овај студијски програм је акредитован у правом тренутку јер је важно у сваком послу бити први, а осим тога испунити и законску регулативу и дати могућност великој популацији медицинских сестара да остваре своја права у погледу могућности перманентног усавршавања и школовања. Потребно је нагласити да је Школа у поступку акредитације овог студијског програма прошла врло озбиљан пут како би испунила велики број прописаних стандарда који захтевају испуњавање многобројних услова како би се акредитовала Школа као установа и студијски програм посебно.
Најзначајнија новина и највиши (други) ниво образовања струковних васпитача представља студијски програм Струковни мастер васпитач који је ова Школа акредитовала, првобитно у јуну 2017. године за 50 студената, а потом у децембру за 110 студената, тако да је одшколована прва генерација струковних мастер васпитача.
Струковни мастер васпитач представља новину у педагошком концепту образовања, утемељену на Закону о високом образовању и пракси у многим европским земљама. Мастер струковне студије, које се организују у овој високошколској установи, конципиране су тако да подижу ниво способности васпитача за рад у предшколској установи у складу са захтевима програма предшколског васпитања и образовања, али и са најновијим сазнањима неурофизиологије о генетским (биолошким) потенцијалима детета и открићима која показују да је период до седме године живота осетљив период за укупан развој. Ове студије трају две године, могу их уписати сви струковни васпитачи са завршеним основним и специјалистичким струковним студијама за васпитаче.
Полазећи од тога да је знање основни ресурс за даљи друштвени развој Србије, визија руководства, запослених и студената је да развију Високу школу струковних студија, препознатљиву по квалитету школовања васпитача са високо стручним и практично применљивим знањима и вештинама из области васпитно-образовног рада са децом предшколског узраста.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa