Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Међу јавом и мед сном
Изложба награђених ученица за ликовно стваралаштво и
занатско умеће

Међу јавом и мед сном

Срце моје, срце лудо,
шта ти мислиш с
плетивом?
ко плетиља она стара,
дан што плете, ноћ опара,
међу јавом и мед сном.
За ученице Школе примењених уметности, Анастасију Митровић и Машу Тадић један од снова се остварио када су добиле прилику да своје радове представе на самосталној изложби у Галерији Културног центра. Матуранткиња Анастасија добитница је награде за ликовно стваралаштво, а Маша за занатско умеће. Поставка обухвата цртеже, костиме и илустрације из области графичког дизајна, настале током школовања.
Млада уметница Анастасија Митровић, представила се у пуном сјају кроз разнолике мотиве пејзажа, фигуре и мртве природе. Кроз разноврсне технике цртања, сликања, стилског кројења и графике уочава се тежња ка суптилости линије и њени радови могу се описати као уверљив уметнички доживљај. Ово је прва самостална изложба за матуранткињу која ће ускоро добити диплому стилског кројача.
- Доласком у средњу школу прорадила је амбиција код мене и желела сам све више да напредујем. Ове четири године су једно велико и лепо искуство за мене. Јако сам срећна због изложбе и што сам остварила један од својих снова, а то је ова изложба. На њој су представљени цртежи историјских костима, графике и неколико модела кимона, који су тема мог матурског рада - истакла је Анастасија Митровић.
Попут старих мајстора сликарског заната, Маша Тадић, гради свој ликовни израз кроз истраживање и пажљиво проучавање класичне и модерне савремене уметности. Сликарску палету и четкице, заменила је дигиталним медијем компјутерске графике, пажљиво и уверљиво преносећи сваки детаљ.
- Много ми значи што су моји радови представљени у Културном центру, јер редовно долазим да погледам изложбе у Галерији. Често долазимо и са професорима у оквиру праксе коју имамо у школи. Добро познајем концпет рада овде и велико ми је задовољство што сам добила прилику да самостално излажем. Овде највише можемо да видимо моје илустрације и то највише волим да радим. Неке су ручно рађене, а неке компјутерском графиком. Ово је веома лепо искуство за мене и много сам срећна због тога - навела је ученица Маша Тадић, смер фирмописац калиграф.
Дугогодишња успешна срадња између Школе примењених уметности и Културног центра је настављена изложбом награђених матуранткиња.
- Мислим да 25 година постојања и рада Школе примењених уметности и 50 више година Културног центра, као и бројне године успешене сарадње показује да су ове две установе уско повезане. Овогодишња изложба ученица показује како се представљају две сасвим различите младе уметнице. Са једне стране стране можда будући графички дизајнер, а са друге неко ко се бави костимом и класичним сликарским техникама - навела је директорка Културног центра, Соња Петровић Јагић.
Изложба је отворена до 15. јуна у Галерији Културног центра.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa