Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
СПОРТСКИ ДИРЕКТОР ВК “ШАБАЦ” АНТО ВАСОВИЋ О ПРОТЕКЛОЈ И ПРЕДСТОЈЕЋОЈ СЕЗОНИ

Увек тежимо вишем

Попут тениса, ако се остваре резултати испод прошлогодишњих, губе се бодови. Ми смо остварили велике резултате, али то нису ловорике, те нема спавања на њима, већ сада стварамо све предуслове за даљи напредак. “Шабац” је тим који иде напред, игра јака такмичења пружа сјајне услове за рад и ватерполисти желе да понесу баш капицу овог клуба, истиче за наш лист спортски директор “Шапца” Анто Васовић
Почетком претходне сезоне Анто Васовић је дошао у “Шабац”, преузео улогу спортског директора и већ у првој сезони дао допринос да се остваре најбољи резултати у клупској историји. Попут читавог клуба, после прославе успеха, мислима и активностима, већ је у наредној сезони.
Сезона је завршена, нема више такмичарскох утакмица сениора, међутим много је обавеза пре старта припрема за нову?
- Готова је такмичарска сезона за сениоре, међутим, лето је период важан за млађе категорије. У Шапцу већ 29. јуна имамо полуфинални турнир дечака од 11 година, све категорије раде, тренирају. Имаћемо неколико репрезентативаца у скоро свим репрезентативним селекцијама, а већ увелико правимо костур екипе за наредну сезону. Све је део пројекта и дугорочног плана клуба. Сви смо предани реализацији, имамо одличну сарадњу и подршку градских структура без којих сигурно не би било ових достигнућа. Имамо свој пут и њиме идемо и даље.
Када стартују припреме за наредну сезону и које су активности које клуб очекују до тада?
- Најпре ћемо проценити који играчи из актуелне поставе су нам неопходни и за следећу сезону. А потом следе разговори како би видели њихово расположење и жељу за наставком сарадње. Ниједан ватерполиста није изразио жељу да напусти клуб, што даје могућност за разговоре и преговоре. Наравно, већ су успостављени контакти са неколико потенцијалних појачања. Мислим да смо кренули на време у процес стварања екипе и то нам даје предност. Почетак припрема зависи од наступа у квалификацијама за Лигу шампиона. Уколико будемо играли, већ крајем јула би требало стартовати са радом.
“Шабац” наредне сезоне очекује више тешких и неизвесних мечева, те је неопходно укомпоновати квалитет и квантитет?
- Некада је баш дужа клупа разлика између победе и пораза. Идеално је имати довољан број квалитетних играча како би се могле правити измене на свакој позицији на три минута, изузев голмана. То нам је недостајало, али смо у односу на раније сезоне имали већи број играча и рад, како кажу сви, 30% јачи него претходних првенстава.
Треће место донело је прилику за наступ у квалификацијама за Лигу шампиона, спортски и финансијски изазов за клуб.
- Не бавим се финансијама у клубу, али гледано са спортског аспекта, уверен сам да би наступ донео само добро клубу и играчима. Сусрет са екипама из других држава, сличан или другачији ватерполо, најбољи су показатељ где смо у односу на њих. Систем квалификација подразумева неколико кругова, можда би Шабац могао да организује један од турнира, што би био велики спортки спектакл за град, за љубитеље спорта, но све је условљено буџетским могућностима клуба, подразумева новац.
Свакако нас очекују велике утакмице захваљујући наступу у Регионалној А1 лиги.
- Једна од четири најквалитетније лиге Европе, у то нема сумње. Ово је такмичење које сви желе да играју. Седам шампиона Европе долази у Шабац, победник Купа купова, овогодишњи учесник Ф4 ЛШ. Екипа ће путовати три пута у Сплит, биће у Дубровнику, Загребу, Котору, Херцег Новом, Београду, изузетни ривали, противници, благодет за напредак. Лига је играчки, али и финансијски исцрпљујућа. Добар потез савеза је што је пружио финансијску помоћ нашим представницима и верујем да треба подстаћи и Регионалну лигу да подржи учеснике. Растерећеност на једној страни ствара могућност стварања квалитетнијих екипа, а онда је и Лига још јача. Ми ћемо свима бити добри домаћини, најјаче желимо да намучимо, а идеја је направити тим који четири, пет екипа може да савлада, у Шапцу свакако, али и у гостима.
Могуће су промене и у домаћој лиги?
- За сада имамо по три екипе у А1 и А2 лиги, уз идеју нашег савеза да у А2 наступе још “Раднички” и “Стари Град”. Део лиге би могао да се одигра кроз међусобне утакмице ривала у Јадранској лиги, а потом да играмо само плеј оф, али много тога зависи од исхода преговора. Морамо мислити и о екипама које не наступају у РЛ, они су у хендикепу са квалитетним утакмицама, но баш то треба да буде мотив и за њих да достигну виши ниво.
Чак три тренера су водила “Шабац” претходне сезоне, што је нека врста стреса за клуб, играче.
-Разлаз са тренером увек је последња опција и никада се са таквим одлукама не жури, али, то је некада једино решење. Није лако водити тим, формиране играче, треба исправити играчке недостатке, увек се нешто ново научи, али још пре бити врхункси психолог, оба сегмента су неопходна за успех. Увек тражимо дугорочно решење на клупи, но успех зависи од много фактора. Део стварања екипе за наредну сезону су и размишљања о новом тренеру.
Увек се у разговору на тему ВК “Шабац” истичу и млађе категорије, њихов рад, такмичења.
- Најважније у дугорочним циљевима јесте стварање јаке школе која прави играче за први тим, то је циљ сваког клуба. Квантитативно смо можда водећи у Србији. Већ сада је базен пребукиран, имамо женску селекцију, затим по две групе у сваком узрасту. Осим ватерпола ту су обуке непливача, стилови, термини за грађане, зато је важно постојање отвореног базена где би током лета радили млади. Лето је кључно за њих, ту највише напредују, јер имају могућност тренинга два пута дневно. Када то заживи и квалитетом ћемо парирати. Деценију није било базена, у принципу једнако треба да се поново ухвати корак, али сам уверен да ћемо то ми урадити брже. Стварање врхунских играча није догађај, то је процес у коме је потребна подршка свих (родитеља, клуба, школе, околине) да би дао праве резултате.
Амбиције зависе од састава, али претходне сезоне оне су превазиђене и остварено је све чему се клуб потајно надао. Шта је нада за наредну?
- Као у тенису, ако се не понове резултати, бодови се губе, а освајају само уколико се превазиђу. Стара слава брзо “испари”. Пред нама је ново такмичење, А1 лига, где желимо да пружимо јак отпор најјачима, неколико екипа да победимо и обезбедимо сигуран опстанак. На домаћој сцени, надам се озбиљној борби за један од трофеја.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa