Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
ВАТЕРПОЛО: МЛАДИ СТОПАМА СЕНИОРА

ГЕНЕРАЦИЈА ЗА НАЈВИШЕ ДОМЕТЕ

Поново потврђена доминација у Србији. Падају рекорди. Највећи ривали у двоцифреном заостатку. Гол разлика 51:4. Потенцијал за највише домете и у сениорској конкуренцији. Предводници млађих категорија који нижу успехе. Квантитет и квалитет
О генерацији шабачких ватерполиста рођеној 2008. године већ смо говорили, међутим после сваког такмичења о њима се може скројити прича, јер осим што апсолутно потврђују доминацију у Србији, против вршњака из клубова, посебно школа много дуже традиције, они обарају и рекорде, праве искорак даље чак и када се чини да даље, односно више и не може. Урадили су то поново, на свом базену. Ватерполо клуб „Шабац“ је организовао финални турнир Купа Србије за овај узраст, наши дечаци су храбро прихватили улогу фаворита, а ту храброст су потом демонстрирали у базену.
Максималним учинком на полуфиналном турниру пренели су максималан број бодова, али исту стартну позцију имао је Нови Београд, Земун и Партизан су увек добри такмаци, док је Војводина у Србији позната по добром раду са млађим категоријама. Укратко, реч је о ривалима из значајно већих градова и самим тим много већим квантитетом оних који тренирају. Ипак, квантитет не доноси квалитет сам од себе.


Успеси који следе
У категорији до 15 година (2006. годиште) Шапчани играју на финалном турниру Купа у Новом Саду и циљ је медаља. Велики успех начинили су најмлађи 2009. годиште и 2010. Шабац је формирао две екипе и обе су се пласирале на финале, а треба нагласити да је Шабац два чинио састав дечака рођених 2010. и иако најмлађи, успели су да се квалификују за наредну рунду. На квалификацијама је наступао и трећи шабачки тим, „Сава“, био је близу, само што два најбоља пролазе.

У првом колу баш Новосађани су стали наспарам „делфина“ и резултат је на крају био 15:2. После првог дуела, није било много прилике за одмор пред утакмицу са младима из Земуна. О односу снага најбоље говори резултат 23:1 и следило је последње коло, спремало се славље и Шабац није желео да се опусти нити једног тренутка. Дуел две најбоље екипе, меч против Новог Београда. Шапчани су победили 13:1.
Збирно, максималан учинак током целог такмичења, а на финалу три тријумфа уз гол разлику 51:4! До финала су дошли уз гол разлику 55:9, што значи да су у шест утакмица изабраници Немање Личанина, уз асистенцију Мандића и Михаиловића постигли 106 голова, а примили 13!
-Ово је генерација која доминира у Србији од првог такмичења када су имали 11 година до данас. Најчешће постоје два или три тима у свакој генерацији која се боре за титулу, смењују се на врху. Генерација Партизана рођена 2004. године је била доминанта, али не на овакав начин. Од првих квалификација до краја у Купу ове сезоне постигли смо 270 голова, а примили 20, то су факти који говоре довољно – истиче тренер генерације 2008. Немања Личанин.
Рад и дисциплина, односно узорно понашање на и изван базена су најважније карактеристике младих шабачких ватерполиста који су имали прилику да прве ватерполо кораке, у најбољем животном добу, направе у одличним условима на Градском базену.
-Тренирамо напорно и они су тај принцип усвојили, али инсистирамо да буду прави репрезенти клуба и ван базена, да буду добри ђаци, дечаци, касније момци на месту и желимо да све генерације које поникну код нас буду такве. Инсистриамо на тимској игри, без ослањања на једног играча. Ово су млади момци који су научили да пливају код нас, кроз бесплатну обуку, заволели су базен и остали да тренирају ватерполо. Имају потенцијал за највише домете, дисциплину и жељу и уз добар тренинг, посвећеност и малу дозу среће већина може остварити вредне каријере – додаје Личанин.
Генерација 2008. је само један од више талентованих генерација, нагласио је Личанин, велика очекивања су и од 2007, 2006. годишта које своје финале има предстојећег викенда, али и они млађи 2009. и 2010. годиште.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa