Инфо

14. април 2011.14. апр 2011.
ШАБАЧКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ

ПОЗОРИШНО ПУТОВАЊЕ

У априлу, мају и јуну ШЛФ за своје суграђане организује велико позоришно путовање на којем ће моћи да виде шест изузетних представа у извођењу Звездара театра, Београдског драмског позоришта, Југословенског драмског позоришта и Атељеа 212
Од самог почетка 2003. године, ШЛФ је у оквиру свог програмског концепта заступао и позориште. Технички услови извођења представа у Тврђави нису могли да задовоље већу позоришну продукцију, тако да смо у једном кратком периоду направили малу паузу. Међутим, сада, пошто трајемо током целе године, можемо и позоришне представе да проширимо на неки дужи временски период. У овом случају у питању су април, мај и јун, док ћемо са новом сезоном у октобру и ми припремити нови програм ““ истакла је координаторка ШЛФ-а Ана Лазић.
На позоришно путовање Шапчани ће кренути 16. априла када ће на сцени Шабачког позоришта, ансамбл Звездара театра извести комад Душана Ковачевића “Генерална проба самоубиства“.
Најновија Ковачевићева драма прича о једном пропалом архитекти, филмском продуценту и човеку који је дошао до ограде моста решен да се баци у хладни Дунав. Ово, истовремено може бити и прича о народу који је себе довео у исту позицију. “Генерална проба самоубиства“ је драматичан опис стања, али и цинична констатација онога што смо, својски се трудећи постигли.
За понедељак, 18. април, заказана је представа Београдског драмског позоришта “Ћеиф“. Текст Мирза Фехимовића, који говори о повратницима у Сарајево после рата, о онима који су се склонили “побегли“ им онима који су остали, режирао је Егон Савин.
За мај је предвиђена представе Југословенског драмског позоришта “Хадерсфилд“ и копродукција београдског Атељеа 212 и Камерног театра 55 из Сарајева “Жаба“.
“Хадерсфилд“ Угљеше Шајтинца режирао је Алекс Чизхолм. Комад носи име града у Енглеској одакле се након десет година, кући, у Банат враћа један тридесетогодишњак. Састајући се са три друга из своје генерације, нехотице изазива прво генерацијско преиспитивање. Из те приче створена је интимистичка реалистичка прича о пријатељству четворице младића и њиховој муци оличеној у питању ““ докле смо стигли и куда ћемо даље.
Текст Дубравка Михановића “Жаба“, на готово хируршки начин дијагностицира време у којем живимо. Она доноси ликове који се налазе у добу транзиције и променљивих вредности, ликове са проблемима данашњег времена који су исти или слични у БиХ, Хрватској или Србији. То је првенствено проблем непостојања комуникације и немогућности да чујемо туђе мишљење. Комад је режирао Елмир Јукић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa