Инфо

14. април 2011.14. апр 2011.
ТЕХНИЧАРИ ХОРТИКУЛТУРЕ У БОГОШТИЦИ

ОАЗА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ

Након уређења великог броја зелених површина у самом граду, техничари хортикултуре шабачке Средње пољопривредне школе са професорима стручне праксе учествовали на оплемењивању природног окружења метоха соколског Св. Николаја посвећеног Десанки Максимовић у Богоштици
Недалеко од Соко града и манастира посвећеног Св. Николају, у крупањском селу Богоштица, до краја године би требало да буде завршено здање посвећено Десанки Максимовић. Поред дома који ће носити име песникиње, у оквиру комплекса налази се и реплика Његошеве капеле са Ловћена. Два велика имена српске поезије на једном месту, по речима владике Лаврентија, добар су основ да овај соколски метох, временом прерасте у праву, малу оазу српског песништва.
- Жеља многих читалаца је да се Десанкино име не заборави. Нажалост, дело највеће Српкиње у историји после мајке Св. Саве се врло мало штампа у последње време. Ја не знам шта је томе кривица, али наша жеља је да се њене песме поново учине приступачним народу нашем и греју срца многих покољења. Из тог разлога, једна од девојака која овде послужује, велики поштовалац дела Десанке Максимовић, сву своју уштеђевину коју је у Немачкој зарадила улаже у ово место које ће носити име велике песникиње.
Као и Десанка, Његош је појам српског песништва. Овде имамо реплику његове капеле са Ловћена. Она је пренета да сведочи о имену највећег сина српског народа, којем, на жалост, данас многи желе да оспоре српско порекло ““ каже владика Лаврентије и изражава наду да ће предавања о песништву која се планирају у овом здању слушати велики број младих нараштаја и тиме на најревноснији начин учити о својим коренима.
Дом Десанке Максимовић доминира узвишењем изнад самог села. Околина је раскошна и помало дивља. У жељи да оплемене амбијент не нарушавајући већ постојећи, природни склад, дошло је до сарадње са ученицима Средње пољопривредне школе. Техничари хортикултуре, предвођени професорима Миленом Стаменић и Александром Поповићем урадили су нацрт плана и засадили саднице.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa