Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Ковић гост “Лазине“ школе
Сто година од победе у Првом светском рату

Ковић гост “Лазине“ школе

У години у којој се обележава сто година од завршетка Великог рата, ОШ ,,Лаза К. Лазаревић'' је имала част да угости историчара, ванредног професора Филозофског факултета у Београду, проф. др Милоша Ковића. Предавање је било намењено ученицима школе који су уз своје наставнике аплаузом дочекали њима очигледно познато лице. Говорећи о победи Србије у Великом рату, професор Ковић се у више наврата осврнуо на светосавски и косовски завет, помињући их као темељ нашег данашњег постојања и идентитета.
Поред занимљивих историјских чињеница и надалеко познатог приповедачког стила нашег драгог госта, сви пристуни су осетили оптимизам који је професор Ковић ширио говорећи о подвизима српског народа и то не само у Великом рату, него и много пре. Подсећајући на Србију XIX века, професор Ковић каже: ,,Србија је земља ситног поседа. Ту нема беземљаша. Сваки сељак има хектар или два, а то је изузетак у односу на Европу тог доба. То је земља општег права гласа, а то је шире него Велика Британија 1914. Српски сељак је неписмен, али је слободан.“
Повезујући Србију XIX века са Србијом са почетка XX века, на једноставан и пријемчив начин, појашњава шта је то све бранио српски војник од 1912. до 1918. године. Поменувши и незаобилазну дринску дивизију, професор Ковић је завршио своје предавање у нашој школи уз још јачи аплауз него што је био онај којим је дочекан. Уз осмехе, баш на Светски дан детета, охрабрени да буду то што јесу и да са поносом носе дух својих предака, ученици Лазине школе су испратили драгог пријатеља уз обећање да ћемо се поново видети.
Светислав Предић, наставник енглеског језика

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa