Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Промоција дневника и монографије о Милошу Московљевићу

Сведочанство једног времена

Милош Московљевић, рођен је 1884. године у селу Варни, код Шапца, али је мало је познат домаћој и широј јавности, иако је реч о човеку изузетно богатог и занимљивог животног пута. Основну школу и Гимназију завршио је у Шапцу, а Словенску филологију на Београдском универзитету 1908. Студирао је Руски језик у Москви и Петровграду, а докторирао 1928. Запослен је као суплент затим и професор у гимназијама у Нишу и Београду. Као добровољац учествовао је у Балканском ратовима, а затим и Првом светском рату од када води дневник. Био је посланик, потпредседник ЈНОФ-а (Јединственог народноослободилачког фронта Југославије), министар шума у Влади Србије, амбасадор у Ослу и Каиру. По завршетку политичке каријере 1953. године вратио се коначно науци, радећи као научни саветник у Институту за српски (српскохрватски) језик САНУ, одакле је 1960. године по трећи пут пензионисан. Говорио је руски, немачки, француски и енглески језик. Уз бројне радове из области акцентологије, дијалектологије и лексикографије, превођење руских класика било му је посебна страст, превео је, између осталог, Рат и мир и Тихи Дон. Доктор Момчило Исић са Института за новију историју Србије недавно је објавио обимну монографију “Милош Московљевић, 1884-1968, живот и дело”, као и „Дневник Милоша Московљевића 1916-1968“, који се састоји из пет томова.
- Ово је један од најдуже вођених дневника у културној историји и баштини Србије. Има 3.000 страна, комплетан живот аутора је описан и не само то него представља и својеврсну историју Србије, сабрану у пола века. Изузетно значајно дело за развој наше државе. Почео је да води дневник у Краљевини Србији, а завршио у Социјалистичкој федеративној Југославији, неколико дана пред смрт. Описао је комплетан живот и давао судове о познатим личностима са којима се дружио, сарађивао. Због приоде свог посла и функција на којима се налазио био је у прилици да се сретне са познатим личностима из политичког, друштвеног, културног живота. Сматрао је изузетно вредним да забележи своје опсервације и судове када су у питању одређени догађаји који су у то време били актуелни. Моја монографија о заправо је проистекл из дневника, тако да сам уз додатна истраживања покушао јавности да приближим овог изузетног Подринца. Како нама и завичају, тако и ширем аудиторијуму - истакао је др Исић.
Током представљања дневника и монографије у Културном центру шабачка публика је имала прилику да поред аутора монографије чује и излагање историчарке Латинке Перовић, доктора Јовице Тркуље, редовног професора Правног факултета Универзитета у Београду и Срећка Ђукића, дипломате.
- Велико нам је задовољство и част што је промоција организована у Културном центру посвећена једном од најшколованијих људи свог времена, који је био наш суграђанин. Овим књигама ћемо се одужити за све оно што је Милош Московљевић урадио за наш крај и град - навела је директорка Културног центра, Соња Петровић Јагић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa