Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Изложба у Библиотеци шабачкој

Будимо потомци да бисмо били преци

Изложба „Будимо потомци да бисмо били преци“, историчара Небојше Цвејића у Библиотеци шабачкој приређена је у част победе у Великом рату. По први пут суграђани су могли видети документарну грађу и приватну архиву Илије Спасојевића. Кроз поставку посетиоци су имали прилику да сазнају више о животу који се одвијао током ратних сукоба и како су борци проводили дане. Без обзира на свакодневне борбе у којима су учествовали нису заборавили своје породице, пријатеље и надали су се повратку кући.
- Стихови Бране Црнчевића из песме, „Соколови“ били су инспирација и за назив изложбе. Она је ту да нас подсети на победу у Великом рату, срушили смо царство на југу, а затим и оно на северу. Због тога смо поднели велике жртве. Шабац је много страдао и разорен. Платили смо високу цену и дозволили да утону у заборав сви они јунаци који су се борили за своје потомке. Због тога у њихово име, у знак сећања приређена је изложба. Живот је победио. Ово није прича само о једном војнику. Показали су како се воли и бори за живот и слобду - рекао је аутор изложбе Небојша Цвејић.
Захваљујући сачуваној преписци Илије Спасојевића, резервног потпоручника 6. шабачког пука, Дринске дивизије, који је у рату провео пуних девет година имамо сазнања о животу на фронту. Илија је у рат отишао 1912. године, а кући се вратио тек 1921.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa