Инфо

5. мај 2011.5. мај 2011.
ХРАНИТЕЉСКЕ ПОРОДИЦЕ СПАС ЗА НАПУШТЕНУ, ЗЛОСТАВЉАНУ И ЗАНЕМАРЕНУ ДЕЦУ

УТОЧИШТЕ У ЗАГРЉАЈУ ХРАНИТЕЉА

Последњих година деце се најчешће одричу младе Ромкиње, што је необјашњива и неуобичајена појава. “Ургентне породице“ у сваком тренутку спремне да прихвате децу са улице, а годишње 15 нових породица заврши обуку за хранитеље
Нису свима деца највеће благо! У шабачком крају све је више родитеља који децу злостављавају, занемарују и остављају на вратима Центра за социјални рад. Родитељску пажњу и љубав таква деца проналазе у хранитељским породицама одакле се, скоро по правилу, никада више не враћају у родитељски загрљај. Лане се само двоје деце из хранитељске породице вратило родитељима, док су остала уласком у хранитељску породицу заувек остали друштвена брига.
- У овом тренутку у хранитељским породицама или код рођака је 78 деце различитог узраста, од новорођенчади до студената. Прошле године смо у хранитељске породице сместили 26 деце, што је десетак више него ранијих година - кажу у Центру за социјални рад у Шапцу.
Бранка Давидовић, директорка Центра примећује неуобичајену појаву да Роми чешће него раније остављају своју децу. Младе Ромкиње веома рано ступају у брачне и ванбрачне заједнице, из којих још брже излазе несвесне родитељства, “жељне да проживе живот“ без родитељске обавеза.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa