Инфо

5. мај 2011.5. мај 2011.
НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ

БАТИНА У РУКАМА ДЕЦЕ

Када се пре четири деценије огласила Радио станица „Студио Б“ један од стубова њене популарности била је емисија „Београде, добро јутро!“ великог српског песника, Душка Радовића. У овој емисији, чији се садржај и данас препричава, „намргођени добричина“( како су Радовића описивали савременици) обраћао се свакодневно суграђанима бритким, кратким, језгровитим и мудрим порукама у којима је анализирао свакодневни живот, односе у друштву и породици, комформизам, бирократију, новокомпоноване и лажне вредности у култури и све оно што живот чини свакодневно препознатљивим и што га обележава.
Међу бројним, мудрим и духовитим порукама које нам је оставио у наслеђе, Радовић се често освртао и на понашање деце и односе између деце и родитеља. Као сваки добар хроничар епохе којој припада, он је схватио да управо поремећај односа у породици и њено разарање воде директно у разарање заједнице, друштва и државе и да тамо где породица не функционише пропада и урушава се свака друга институција. Кад односи између родитеља и њихове деце из фазе љубави, поштовања, моралног уважавања и слоге уђу у фазу нетрпељивости, агресивности, социјалне фрустрације и патолошке мржње, то је само корак до индивидуалног злочина и криминализације у друштву. Кад породица није, како се то у жаргону каже, „света“, онда углед и сваки ауторитет губе и школа и сви други институционални облици друштвеног организовања, а „пуцају“ и постају бесмислено неуверљиви и сви облици друштвене свести од религије, до морала и идеологије.
Слутећи опасност од нарастајућег разарања породичних вредности и породице као ћелије друштва, Душко Радовић је својим савременицима упутио две поруке, које моги бити трајна опомена свим генерацијама српских родитеља и деце. Те две поруке цитирају се и данас безмало у свакој просечној породици. Оне гласе: „Туците вашу децу, чим приметите да почињу да личе на вас!“ и „Дајте ми добро дете, па ћете видети какав ћу ја бити родитељ.“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa