Инфо

2. јун 2011.2. јун 2011.
ЖИВОТ У СЕНЦИ МЕДИЈСКИХ СЛИКА

ЈЕ ЛИ МЛАДИЋ ЗЛОЧИНАЦ ИЛИ ОСУМЊИЧЕНИ?

Од прошлог четвртка, кад је глобална ТВ мрежа, ЦНН, прекинула свој редовни програм и пренела вест из Србије да је ухапшен генерал Ратко Младић, та је вест постала најважнији светски догађај. У сенци слике о Младићевом хапшењу, остало је све друго што се у Србији дешавало протекле недеље. Остао је цео живот.
А тај живот незаустављиво буја и са собом носи свакодневне проблеме које људи морају да решавају како знају и умеју. Не може, дакле, чињеница да ће се остарели и оболели генерал, после петнаестогодишње бежаније, коначно наћи пред Судским већем Хашког трибунала, решити ни један животни проблем људи у Србији. Јер, како ће то решити проблеме српских сељака који покушавају да код српске Владе „избоксују“ субвенције, како би заштитили властиту производњу и остали у тржишној утакмици? А они, за време док сви медији непрекидно „гуслају“ о Младићу, по жези, жедни и гладни, са тракторима и комбајнима, излазе на излокане српске друмове и покушавају да истерају своју правду. Немају они времена за приче о Младићу! Њима немаштина куца на сва врата, а недостатак обртних средстава обесмишљава им сваки рад на њиви.
Младићева слика која је потпуно заузела медијско небо изнад Србије није скренула пажњу ни крагујевачких оружара, који данима штрајкују у фабрици оружја и муниције. Они ту, „на бурету барута“ чекају да се реше њихови проблеми, да се нађе тржиште за производе који савесно и одговорно праве и да им се зато исплате плате, како би преживели, како би школовали децу, како би били људи...
Неће медијска егзалтација што ће се Ратко наћи у Хагу решити ни поменуте, ни многе друге проблеме грађана Србије. Међутим, „случај Младић“ ће, оставити трајно упечатљиву слику и о медијима и о поштовању демократских институција, и о људским правима и слободама, и о свима нама. Ево и зашто.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa