Инфо

14. јул 2011.14. јул 2011.
ЗАПИС СА НАЈДУЖЕ ЗАВИЧАЈНЕ РЕКЕ

БИТВА ЈЕ КРШТЕНИЦА МАЧВАНА

Извире у дубљанском атару Гај. Крај њених обала многи су одрасли. Знала је да буде мајка, али и маћеха
Удолина у дубљанском атару Гај на њиви недалеко од саобраћајнице Богатић Змињак, сведочи да је на том месту било извориште Битве, најдуже завичајне реке Мачвана, чији ток обухвата више села. Данас, извориште је пресахло, а у даљем току реке, воде има на ретким местима.
У доњем углу фреско слике“ Метаморфоза Мачве на Битви“, Милића од Мачве на зиду хотела Богатић, уписани су стихови сељака песника Боре Симића из Глушаца, великог заљубљеника у Битву, који је крај њених обала одрастао и момковао:
Битва, реко, кад Глушце умиваш
Да ли и ти некад, моје песме сниваш?
Пресецају је три пута
Битва је само повремено под водом, коју добија највише од Дрине. У Дубљу се од ње одваја један крак у десно и враћа, опет у реку. Тај крак зову Битвић. Историјски трагови говоре да се некада Битвић протезао ниже суседног села Белотић, Великим пољем.
Горњу половину Битве пресецају три пута. Два из Богатића, за Метковић и Глушце и један из Глушаца за Раденковић.
Поратних година, често је плавила плодне оранице дуж тока. Касније су ископани многи канали и насипи који су смањили ниво подземних вода, а река младости, како су је многи Мачвани звали, пресушила је на више места. Старији житељи, као Миленко Ковачевић из Дубља, памте да су на њој постојале четири воденице: Једна у Дубљу, а три код Глушаца, према Раденковићу. Ниже Мачванског Метковића Битва се одваја удесно. Тај рукавац зову Мандача и само је повремено испуњен водом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa