Инфо

6. октобар 2011.6. окт 2011.
ДРЕНОВАЦ

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ

Лекари Дома здравља Шабац у понедељак, 03. октобра, обавили су прегледе ромске популације у сарадњи са ромским здравственим медијаторкама. Министарство здравља и Ромска удружења иницијатори акције. Циљ укључивање већег броја Рома у здравствени систем и побољшање њиховог здравља
Милица Аличић и Слађана Станковић, здравствене медијаторке, већ две године обилазе ромску популацију на терену. На тај начин покушавају да развију код житеља Дреновца свест о потреби превентивних прегледа. На њихов позив лекари шабачког Дома здравља по први пут су на подручју града организовали прегледе жена и деце.
- Радимо на побољшању здравља Рома. Слабо долазе у Шабац па смо морали да покренемо акцију уз помоћ Дома здравља. Све је кренуло онако како треба ““ рекла је Милица Аличић, здравствена медијаторка.
Превентивни прегледи обухватили су гинеколошке прегледе за жене и педијатријске и стоматолошке прегледе за децу. Могућност прегледа код гинеколога искористиле су многе Ромкиње из Дреновца јер су, најчешће због недостатка новца, биле спречене да то обаве у Шапцу. Како и саме истичу било им је много лакше да дођу у дреновачки Дом здравља него да иду у Шабац, а и много им значи првенствено због самог здравља.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa