Инфо

6. октобар 2011.6. окт 2011.
ИСТОРИЈСКА ПОВЕЗАНОСТ ПОЛИТИКЕ И СПОРТА НА РАЗЛИЧИТЕ НАЧИНЕ

НЕРАСКИДИВЕ ВЕЗЕ ПОЛИТИКЕ И СПОРТА

Мешање политике и спорта има негативну конотацију, али гледано кроз историју, и конкретне примере, то не мора нужно да буде лоше
Политици није место у спорту, то је реченица чију тачност нико не би мога да оспори када би ствари биле идеалне. Но, свет у коме живимо није савршен, те тако политика прожима све поре друштва, и то не само нашег, него сваког. Колико је наивно сматрати да спорт може бити потпуно независан од политике, толико је погрешна претпоставка да сарадња ове две области не може бити корисна за било коју од њих.
Нити политике и спорта преплићу се још из античког периода, периода првих Олимпијских игара (776. године пре Нове ере). У времену када су освајања других држава били једини извор прихода, сировина и радне снаге, надметања одабраних становника грчких полиса у неколико дисциплина, заустављале су све ратове и сукобе бар на 5 дана колико су такмичења на планини Олимп трајала. Ово правило никада није прекршено, иако су стратешки гледано, овакви догађаји, били одлична прилика да друге државе прошире своје територије на рачун грчких полиса.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa