Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
СЕЋАЊЕ НА ПОТПАЉЕНУ БАКЉУ СЛОБОДЕ
На Бубањи, у мачванском селу Глушци обележено 80 година од подизања устанка

СЕЋАЊЕ НА ПОТПАЉЕНУ БАКЉУ СЛОБОДЕ

На спомен комплексу Бубања у мачванском селу Глушци, протеклог уторка (29.јун 2021, године) одржана је централна прослава 80. годишњице од подизања устанка, када је српски народ рекао историјско НЕ нацизму и фашизму. Општина Богатић је била домаћин овог великог јубилеја за целу западну Србију
Спарно, право тропско време није спречило већину поштовалаца Бубање и историјског заседања, односно Окружне партијске конференције за тадашњи Округ шабачки на којој је између осталих донета одлука о подизању устанка у Мачви, а неколико дана касније формиран Мачвански партизански одред, као круна великог отпора народа у овом крају, против окупатора.
Генерални покровитељ манифестације „Да рата више не буде“, био је председник Републике Србије Александар Вучић.
Програм је почео интонирањем државне химне и полагањем венаца и цвећа, крај споменика на Бубањи. Венце и цвеће положили су представници Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, општина Шабац и Богатић, Мачванског округа, СУБНОР-а Србије, Општинског одбора СУБНОР-а Богатић и друге борачке делегације ...
Са централне бине окупљенима се обратио секретар за борачка питања у помињаном Министарству Сретен Селаковић. Он је поручио да је оваквих подсећања потребно Србији, пре свега због млађих генерација.

"Глас Подриња"


- Ми данас живимо у слободи. Развој је убрзан. На многим пољима је присутан напредак, али све то захтева и сећање на људе који нису жалили своје животе у борби за слободу и боље сутра, нагласио је Селаковић.
У сличном тону су говорили и остали, попут председника Скупштине општине Богатић Синише Пузића који је између осталог истакао велико пожртвовање и оданост људи у овом крају према слободи и бољем сутра.
- То не би требало препустити забораву, као ни чињеницу да је сулуда идеја фашизма коштала живота многе људе. За слободу се морамо борити свакодневно, нагласио је он.
Заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић подсетио је у свом излагању да је цена слободе била скупа, али између осталих борци који су ту бакљу запалили на Бубањи нису жалили своје животе, ради срећније и лепше будућности. Многе породице су тада у црно завијене. Слобода је за Кнежевића идеал коме треба тежити.
По речима начелника Мачванског округа Владана Красавца за људе који су са овог историјског места потпалили пламен слободе Србија је била у срцу.
- Њихова храброст и одлучност омогућили су нам да у слободи развијамо наше потенцијале. Србија је данас велико градилиште. Градимо нове путеве и школе, а значајан је и наш допринос у борби против корона вируса, рекао је између осталог Красавац.
Председник Општинског одбора СУБНОР-а Богатића Миољуб Јосиповић у надахнутом говору, прво је побројао имена свих 14 учесника тадашње Окружне конференције и нагласио посебно интересовање Мачвана за оружани устанак против окупатора.
У културно-уметничком делу програма који је уобличио текстописац и композитор Милован Прокић велики допринос дали су чланови Фолклорног ансамбла „Ђидо“ из Богатића али и други бројни извођачи.
Програм су заједнички реализовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије и СУБНОР Србије, наравно уз помоћ општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa