Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Одлазак последњег ратника
ИН МЕМОРИАМ

Одлазак последњег ратника

Последњи живи ратник из времена Другог светског рата са територије општине Коцељева Драгутин Драга Ашковић из Свилеуве преминуо је прошле недеље у 101 години живота.
Захваљујући његовом сведочењу од заборава је сачувана неправедно скрајнута чињеница да је у оквиру светски познате Мисије Халијард у Свилеуви надомак Коцељеве саграђен импровизовани аеродром са којег је 17. септембра 1944. године евакуисано 30-ак савезничких авијатичара, а у чијој је реализацији лично учествовао.
Као припадник ЈВуО нашао се и у борбама против Немаца за ослобађање Шапца у јесен 1941. године. У поробљеној Европи био је први борац који је уништио један немачки тенк, за шта је похваљен лично од генерала Михаиловића.
Од 1942. до 1944.године био је командант регионалног регрутног центра и радио је у тамнавском крају на обучавању омладине за руковање оружјем и пружање отпора Немцима.
Био је учесник ослобађања Београда крајем 1944. године као и Сремског фронта почетком наредне. Одликован је медаљом за храброст.
После рата живот је провео мирно и скромно у свом родном селу Свилеуви са супругом Томанијом са којом је изродио двоје деце.

В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa