Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
У ПОТРАЗИ ЗА КУЛТУРНИМ ИДЕНТИТЕТОМ

Мурали са крилима

Два вредна мурала угледих сликара красила су главни зид кафане хотела Зелени венац.
Један је ПРОЛЕЋЕ, заједничко дело Душана Илића-Дурмића и Игора Белохлавека, рађено од кованог гвожђа. Други је Белохлавеково КОЛО ЗАЈЕДНИШТВА, у зграфито-техници.
Шапчани и посетиоци, љубитељи декоративне уметности, имали су прилику да виде ове мурале до краја 2010. године, када је овај део хотелске зграде адаптиран. Мали Париз, некада чувен по кафанама, остао је без препознатљиве у Зеленом венцу, која је некада била позорница културно-уметничких садржаја у време првих Чивијада. Остало је сећање Шапчана на некада славни угоститељски објекат, „чији су бројни департмани и крила пусти одавно, чије сеновите ходнике и собе тајанства једино још нису напустили ретки и уклети прељубници“.
У сећању Шапчана, врсних познавалаца ликовне уметности, остао је податак да је изнад главног степеништа шабачке основне школе „Вук Караџић“, уз асистенцију Душана Илића-Дурмића, Владислав Лалицки израдио јавну декорацију у духу постмодерне, 1959. године. „Радило се о изванредној композицији у бојеном стаклу, стилски блиској Мондријановом геометризму“.
Није познато да ли су ова постмодернистичка уметничка дела сачувана.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa