Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Предложене измене закона
Шести састанак Националне коалиције за окончање дечјих бракова

Предложене измене закона

„Дечји бракови, који представљају озбиљно кршење дечјих људских права, постоје у Србији и у општој и у ромској популацији. Зато ћемо предложити измену три важна закона и то Кривичног закона, јер малолетнички бракови јесу кривично дело и треба да буду препознати као трговина људима, Породичног закона -да укинемо могућност склапања брака пре 18 године и Закона о спречавању насиља у породици“, изјавила је Михајловићева
У четвртак 01. јула 2021. године у Београду је одржан шести састанак Националне коалиције за окончање дечјих бракова. На састанку је било речи о конкретним иницијативама за измену законодавног оквира и о медијској кампањи “Детињство, не брак”. У име Мачванског управног округа присуствовала је шеф Одсека Зорица Чолић. Учеснике је у име Владе Републике Србије поздравила Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност.
“Дечји бракови, који представљају озбиљно кршење дечјих људских права, постоје у Србији и у општој и у ромској популацији. Зато ћемо предложити измену три важна закона и то Кривичног закона, јер малолетнички бракови јесу кривично дело и треба да буду препознати као трговина људима, Породичног закона -да укинемо могућност склапања брака пре 18 године и Закона о спречавању насиља у породици како би малолетничке брачне и ванбрачне заједнице биле препознате као насиље у породици” изјавила је између осталог потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равношправност Зорана Михајловић.

Једна од две Ромкиње у Србији уда се пре 18 и свака пета пре 15, у тој групи девојчица, које постају мајке, уочен виши ниво обољевања и смртности


Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији истакла је да велики број жена у свету и Србији и даље доживљава да су им основна људска права ускраћена и да уместо образовања, девојчице стичу искуство порођаја и бивају изложене злостављању и траумама које остављају последице до краја живота. Према њеним речима важна је сарадња и подршка сваког појединца,породице, локалних власти, институција.Ово је тежак,али могућ задатак да зауставимо дечје бракове.”Једна од две Ромкиње у Србији уда се пре 18 и свака пета пре 15”, упозорила је и додала да је у тој групи девојчица, које постају мајке, уочен виши ниво обољевања и смртности.
У раду скупа учествовали су и Ивана Јоксимовић, помоћница министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Стана Божовић, државан секретарка министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.



Представљени су нацрт модела за промену нормативних аката у Републици Србији, који је присутнима презентовала Гордана Стевановић Говедарица, експерткиња групе за нормативни оквир и медијске активности Националне коалиције који је изнела Добрила Марковић експерткиња и координаторка групе за медијске активности Националне коалиције.
Састанку Националне коалиције за окончање дечјих бракова присуствовао је велики број представника државних органа и институција, као и предсатвници медија, како би се јавност информисала о овој значајној теми. Активности коалиције наставиће се и у наредном периоду.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa