Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Павле чуда чини
КЊИГА О ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ„ЕВО ЧОВЕКА“

Павле чуда чини

У Гласу Цркве недавно је промовисана књига протођакона др Љубомира Ранковића “Ево човека”, која је резултат сарадње Компаније Новости и Гласа Цркве.
О књизи која је посвећена животу, раду и делу омиљеног српског патријарха, говорили су, поред аутора, Јелена Јововић, директорка издавачке делатности у Компанији Новости и академик Матија Бећковић.
- Павле чуда чини. С онога света лечи људе и помаже им. Сваки дан се неко сведочанство чује. И та књига нараста. Оно што је рекао за Владику Николаја, сада важи за њега: Ако је свет, то не може закаснити“, рекао је академик Бећковић.

„Наслов „Ево човека“ сам се наметнуо. Цео живот великог Патријарха био је лозинка: Будимо људи. То је био рефрен свих његових речи и беседа, поука и порука. А онима који нису разумевали изречено, сведочио је ћутањем и светим животом шта значи бити човек. Заједно са светим Савом и светим Владиком Николајем, свети Патријарх Павле је најомиљенији српски светац и најдубља емоција српског народа. Иде час и већ је настао када ће његово име украсити календар светих Српске православне цркве.“


Др Ранковић истакао је да за њега, као и за већину православних верника, Патријарх Павле представља живог сведока Божјег и непролазну стварност наше вере.
- Први пут сам га срео као млад богоглов, пре више од пола века, у манастиру Крка, код Книна. Аскетски смирен и светао, пред мојим очима указао се као жива икона његовог имењака апостола Павла. Доцније, дугим низом срећних околности, имао сам прилику да често будем у његовој близини, да разговарам, питам, полемишем о најдубљим питањима смисла и Божјег промисла о свету и човеку, са увек прибраном свешћу да разговарам са живим свецем. Памтио сам сваку реч, сваки гест човека Божјег и све брижљиво „слагао у срцу своме“ као најдрагоценије благо, рекао је Ранковић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa