Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.
Сви учесници

Сви учесници

20. Мишарска ликовна колонија

Да се не заборави

Колонија међународног карактера. Преношење традиције Српске културе на млађе генерације. Циљ задужбинског
друштва стварање историјског комплекса и повећање броја посетилаца
Мишарска ликовна колонија, 20. по реду, организована је у недељу на Мишару. Ове колоније се организују од 1999. године, од стране Културног центра у Шапцу и Задужбинског друштва Први Српски Устанак – Мишар.

Колонија је међународног карактера и у њој су учесници из Србије, Бугарске, Македоније, Црне Горе... До сада је у њој учествовало више од 100 ликовних уметника, а Ликовној галерији Мишар су оставили преко 210 радова. Ове године своје радове поклонили су Радован Миразовић (дело „Вршај у Мачви“) и
Драган Петровић Гаги (дело „Карађорђе“).

Стеван Симић


Стеван Симић истакао је да је првенствени циљ задужбинског друштва стварање историјског комплкекса и повећање броја посетилаца.

-Желимо да на млађе генерације пренесемо традицију Српске културе и уметности. Да се више вреднује наша историја и чува од заборава.

Колонија се кретала од Мишарске Аде, поред Карађорђевих бунара па све до Историјских храстова у Трбушцу и места рођења Секуле Гавриловића у Миокусу, барјактара Мишарске битке.

Соња Петровић


-Ово је једна необична манифестација која је ретроспективна а која је веома важна за Мишар и за град Шабац али и за Културни центар који је до скоро био део Ликовне Колоније Мишар – рекла је Соња Петровић кустос шабачког музеја и додала да је један од циљева задужбинског друштва да се не заборави оно што се десило током Првог српског устанка..

-Посебно је задовољство јер се овде налази много података и слика, тако да можемо да видимо шта се све догађало. Имали смо госте из много суседних земаља, тако да су колоније биле интернационалног карактера.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa