Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.
Зрело, храбро и страсно
Марији Кртинић Вецков награда „Лаза К. Лазаревић“

Зрело, храбро и страсно

„Зрело, храбро и страсно, Марија Kртинић Вецков драму терминалне болести слика без патетике и сентименталности, са много емпатије, солидарности и спремности да зарони у дубину противречних емоција које прате болест и најављују предстојећи одлазак“, Владислава Гордић Петковић (образложење жирија)
Марија Кртинић Вецков, овогодишња је добитница награде „Лаза К. Лазаревић“ за најбољу необјављену причу на српском језику „Успомена из Сокобање“ коју додељује Културни центар Шабац. Жири у саставу: Лејла Каламујић, проф. др Владислава Гордић Петковићи и мр Катарина Јанковић Поповић једногласно је донео одлуку.

Kaко је наведено у образложењу жирија, у конкуренцији од 85 пристиглих прозних целина уочена је склоност ка драматизацији свакодневице у урбаној и руралној средини.

-Доминирају интимистичке приче у којима се преиспитују кризна раздобља и сложене емотивне и егзистенцијалне ситуације у животима младих и средовечних жена и мушкараца, а жанровски конципираних прича и књижевног приповедања заснованог на историји и фактографији било је неупоредиво мање него ранијих година.

Прозно остварење које се издвојило као формално и тематски супериорно, „Успомена из Сокобање“, конципирано је као унутрашњи монолог на трагу Џојсове приповедне поетике у ком јунакиња оболела од рака сумира успомене и сећања пратећи имагинарну мапу путовања по градовима за које везује остварене и неостварене снове, успомене и фантазије. Зрело, храбро и страсно, Марија Kртинић Вецков драму терминалне болести слика без патетике и сентименталности, са много емпатије, солидарности и спремности да зарони у дубину противречних емоција које прате болест и најављују предстојећи одлазак.
Због инвентивности и стваралачке зрелости, жири награде „Лаза K. Лазаревић“ похваљује приче које су се нашле у најужем избору: „Kао што је Ана певала“ Дамира Недића из Kрагујевца (шифра „Искра и Слобода“), „Шлепер“ Душана Рајковића из Зрењанина (шифра „Шлепер 1“), „Kућа“ Оливере Митић из Смедерева (шифра „78998“) и „Заједно“ Јоване Ребе из Сремских Kарловаца (шифра „Kлеа“)- наводи стручни жири.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa