Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.
СЕТВА ПШЕНИЦЕ У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

РЕДУКОВАНА ОБРАДА, НУЖНО ЗЛО

Мачвани би требало да засеју ове јесени око 5.000 хектара стрнина али због дуготрајне суше и тврдог земљишта обрада је сведена на тањирање, што оцењују сељаци на дужи период неће бити добро
Како тако, пшеницу и друге стрнине и ове јесени треба што пре засејати али ратарима не иде на руку ни време ни цене.
Дуготрајна суша исцрпила је влагу из горњих слојева земље и просто је немогуће узорати и припремити за сетву. С друге стране цена репроматеријала, семена и ђубрива, повећана је у односу на прошлу годину, а сељачки џепови су испражњени. Тешко је и под “сламарицама“ пронаћи нешто новца, а сетвени рок неумитно пролази. Знају ратари да раније боље роди али бадава, кад средстава за сетву нема.
- Редукована обрада земље се намеће као нужно зло. Тањирањем, поготову сојишта може се постићи растресит горњи слој земље, неопходан за сетву пшенице али биће мука ту њиву узорати наредне године. Знатно боље, орање ове године је просто немогуће. Трактор “мили“, а плуг хоће да прсне. Толико је земља сува и тврда ове јесени. Сви прижељкујемо кишу, која би знатно олакшала, бар припрему земљишта али пролази сетвени рок и људи немају стрпљења, а ни новца за гориво, каже Мирослав Бркић из Глушаца.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa