Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

PCR златни стандард у идентификацији узрочника

Помоћ у дијагностиковању, тешко оборив на суду

Често се користи у медицинским и биолошким лабораторијама и има примену у детекцији наследних болести, идентификацији генетског отиска, дијагнози инфективних болести, клонирању гена и тестирању очинства
Упоредо са пандемијом корона вируса свет се суочава и са инфодемијом. Море непроверених информација свакодневно таласа првенствено друштвеним мрежама, а не заостају ни традиционални медији.
Протеклу недељу је обележила дезинформација да је PCR тест “скоро безвредан”. Реченица која је теоретичарима завере дошла као још један од “доказа”, а оне “неопредељене” довела у забуну.
Са поверењем у науку и уверењем да реч стручњака који свакодневно стоји у борби са различитим сојевима вируса годинама у назад више значи од “научних истина” истргнутих из контекста, у овом броју “Гласа Подриња” са др.мет.вет. спец Светланом Мрковачки из Ветеринсрског специјалистичког института Шабац који на дневном нивоу уради анализу око 400 PCR тестова, причамо о валидности PCR дијагностике.

Фото: Глас Подриња, др.мет.вет. спец Светлана Мрковачки, Ветеринсрски специјалистички институт Шабац


PCR-револуција у области биологије и генетике
Реакција ланчаног умножавања(енгл. polymerase chain reaction - PCR) је метода која омогућава стварање великог броја копија циљане ДНК или РНК, користећи малу почетну количину узорка. Често се користи у медицинским и биолошким лабораторијама и има примену у детекцији наследних болести, идентификацији генетског отиска, дијагнози инфективних болести, клонирању гена и тестирању очинства. Тешко је оборив на суду. Методу је описао др Кери Малис, научник који је 1993. године добио Нобелову награду за хемију.
Од прве појаве у научној литератури 1985, до данас метода је усавршавана. Као златни стандард у идентификацији узрочника, у пандемији Ковида-19 доживљава експанзију.

Лабораторија помаже, лекар “склапа коцкице”
Ветеринарски специјалистички институт Шабац има вишедеценијско искуство са дијагностиком разних заразних болести у ветерини. У време пандемије Ковида-19 показао се као значајна помоћ здравственом систему, управо због брзе и тачне анализе PCR тестова.
-PCR тест је “златни стандард” у идентификацији узрочника. Односно, у бројним научним радовима који описују истраживања, потврђена је његова специфичност и сензитивност преко 90%. Оно што треба одмах да објаснимо је и то да ако је нешто “златни стандард”, не значи да ће од 100 узетих узорака свих 100 бити тачно. Због тога је ово за лекаре само једно од средстава да успоставе дијагнозу, једна од коцкица уз анамнезу, клиничке симптоме, друге лабораторијске налазе, ситуацију у окружењу- истиче Светлана Мрковачки и додаје, да би било коректно да сви они који споре валидност PCR тестирања предложе алтернативу, односно другу лабораторијску дијагностику којом би могао да се открије вирус, а да буде примењива на широкој популацији.

Фото: Глас Подриња, Никола Милутиновић, директор ВСИ „Шабац“


Могућност грешке минимална
-Ваљаност PCR анализе зависи и од самог узорка. Увек постоји могућност да узорак није узет исправно или је на неадекватан начин допремљен до лабораторије. Лажно позитивне реакције су у мањем броју случајева од лажно негативних- напомиње Никола Милутиновић, директор ВСИ „Шабац“.


Друге опције
Мање специфични и осетљиви од PCR-а су брзи тестови. Код њих се резултати добијају за 15 до 20 минута, и показали су се корисним за масовно тестирање. Опет, за крајње успостављање дијагнозе се гледа комплетна клиничка слика.
-Поред тестова који идентификују узрочника постоји и друга група, тзв. серолошки тестови. Они нам показују да ли је неки организам био у контакту са неким узрочником. Они су нам корисни после вакцинације или после контакта са узрочником- објашњава др.мет.вет. спец Светлана Мрковачки
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa