Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Сузбијање корова у малињацима
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Сузбијање корова у малињацима

Агротехнике мере подразумевају међуредну обраду у више наврата током вегетације. Код хемијских мера сузбијања можемо користити селективне и неселективне хербициде
Корови у уевима и засадима користе воду и хранљивих елемената које су потребне за развој гајене културе. Утичу и на повећање транспирацију, што повећава релативну влажност ваздуха и повољно утиче на развој појединих болести у току вегетације. Ово нам говори да је са економске тачке гледишта сузбијање корова је битан начин смањења појединих трошкова у побољшање услова гајења у воћним засадима. Овим се намеће значај редовног сузбијања корова у малињацима. Корове у малињаку успешно сузбијамо агротехничким и хемијским мерама.

Агротехнике мере подразумевају међуредну обраду у више наврата током вегетације. Код хемијских мера сузбијања можемо користити селективне и неселективне хербициде. То зависи од врсте корова присутних у малињаку као и од количине закоровљености. Посебно код примене неселективних хербицида треба обратити посебну пажњу на негативне ефекте заношења пестицида. То може проузроковати појаву фитотоксичности и сушења малине. Зато ова прскања треба извести по изузетно мирном времену, веома пажљиво.

Хемијско третирање се може вршити и у рано пролеће пре кретања вегетације. Ти хербициди неповољно делују на клијање и ницање корова. Преставник ове групе је Stomp аqуа. Stomp аqуа је регистрован и користи се у засадима малине пре кретања вегетације. Препоручена количина примене је 3л/ха, по целој површини малињака. Сузбија углавном једногодишње и неке вишегодишње корова. Користи се на обрађеном и поравнатом земљишту, након уноса ђубрива и обраде земљишта.

Од контактних неселективних хербицида користе се препарати на бази глуфосинат амонијум (Баста, Сириус, Динамит) и дикват дибромид(Diquа top, Dessiach). Коришћење ових препарата се популарно назива и „ хемијско кошење“, јер контактно делују тако што спрже надземну масу корова. Користе се у количинама 3-4 л/ха третиране површине. Делују неселективно и на једногодишње и вишегодишње корове. Ефекат деловања је видљив већ после 2-3 дана. Примењују се по сувом и тихом времену.

Третирање контактним хербицидима се препоручује највише 1 пута током године. Обично се почиње са применом хербицида када су корови висине 15-20 цм висине. Велики број произвођача их истовремено користи и за уништавање прве серије младих изданака. Недостатак у примени ових хербицида је релативно брза обнова коровских биљака, као и оштећења малина ако дође у додир са зеленим деловима.

За сузбијање једногодишњих усколисних и вишегодишњих усколисних корова (нпр.пиревина, зубача...) користе се селективни хербициди. Из ове групе нашли су примену Фусиладе форте 1,5- 1,8 л/ха,Фоцус ултра 1-3 л/ха,Галлант супер 1-1,5л/ха, Клетоx 0,8-2,0л/ха третиране површине. Не оштећују малину. Примењује се по сувом времену.

Тотални неселективни хербициди примењују се углавном за припрему парцеле пре садње малине, да би очистили парцелу од ризомских вишегодишњих корова. Транслокационо продиру у све биљне органе и изазивају сушење биљке. Ефекат третирања је видљив тек након 10-14 дана, а потпуно сушење корова након 20-25 дана. Примена у засадима малине у вегетацији се препоручује само у изузетним ситуацијама и уз велики опрез. Третирање изводити по сувом и тихом времену, уз коришћење штитника да не би захватили гајену биљку. Најпознатији препарати из ове групе: Glifol, Glifosav, Clinic....Активна материја је глифосат и примењује се 4-8 л/ха третиране површине. У коровској флори малињака на почетку вегетације доминирају следеће коровске врсте мишjакиња (Stellaria media), мртва коприва (Lamium purpureum) и вишегодишњи корови у зеље (Rumex sp.). За уништавање местимичних оаза зеља у међуреду могу се користити тотални хербициди или препарати на бази 2,4-Д (Моносан херби, Мото....), али само рано у пролеће пре појаве младих изданак у међуреду. Велике површине малињака које обрађује породично газдинство намеће потребу веће примене хербицида него раније. Најчешће грешке се праве у дозирању хербицида и количини воде потребне за њихову примену. Да би избегли негативне ефекте и сушење засада, пољопривредним произвођачима саветујемо опрез и консултацију са стручним лицима.
Дипл.инг Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa