Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Фото: Глас Подриња / Зоран Грујић

Фото: Глас Подриња / Зоран Грујић

Тајне винограда Зорана Грујића

Виноградарство тражи пажњу и посвећеност

„Вино је међу пићима најкорисније, међу лековима најукусније,
а од хране најугодније.” Плутарх
Култивисање и узгој винове лозе датира у време неолита, када су прве људске заједнице започеле обраду земље због производње хране. Претпоставља се да је биљка знатно старија од поменутог времена, те с разлогом носи епитет дар богова. Од антике до данас винова лоза, грожђе и вино прошли су дуг пут, али оно што се није мењало је њихова лековитост и значај.
Вино, дар богова
Први засади винограда на простору данашње Србије подигнути су време Римског царства на обронцима Фрушке горе одакле су распрострањени у друге делове земље.
-Антички писци су забележили да су у Панонској низији, односно у Срему, винову лозу узгајали Илири. Ипак, процват виноградарства у овим крајевима, везује се за цара Марка Аурелија Пробуса који је укинуо скоро два века дугу забрану производње вина у римским провинцијама, и засадио прву лозу на овим просторима недалеко од Сирмиума (данашње Сремске Митровице) - каже о почецима виноградарства на нашим просторима Зоран Грујић, инжењер органске технологије, виноградар и пчелар, који ову плементиту биљку већ 40 година узгаја на површини од око 10 ари у Поцерском Метковићу.

Захтеван процес производње вина


-Нажалост, турска освајања довела су до стагнације производње грожђа и вина. Забранили су гајење винских сорта, те се више гаје стоне сорте грожђа. Ипак, прекретница у узгоју винове лозе је појава филоксере која је донета из Америке у 19. веку. Домаће сорте биле су неотпорне на болест и праткично су уништене. Као спас дошли су отпорни хибриди калемљени на америчку подлогу - додаје наш саговорник о прекретници у виноградарству и сортама које су тада настале.
Шабачки крај некада познат по виноградима
Шабачки крај некада био познат по узгоју винове лозе и свако домаћинство је имало виноград, што је сада реткост. Незнање и незаинтересованост могу бити разлози за мањи број винограда.
-Виноград тражи пажњу и посвећеност. Многи не желе озбиљно да се посвете и сазнају више. Морате да водите рачуна о свему. Од сорте коју садите, до „хемије“ коју примењујете - каже Зоран док нам пажљиво ишчитава податке исписане на плану винограда.

Из године у годину бележи све неопходне податке

Виноград тражи пажњу и посвећеност. Многи не желе озбиљно да се посвете и сазнају више. Морате да водите рачуна о свему


-Сваки ред, чокот је обележен, тако да могу да пратим све. Бележим из године у годину све неопходне податке. Од јутарње температуре до количине убраног грожђа. Веома је важно да све буде прописно забележено. Од када сам преузео виноград, пре неке четири деценије, потпуно сам га обновио. Имам и неке сорте које нису честе, те су и Италијани током једне посете Србији желели да виде виноград. Белешке су ми доста помогле у свему - наставља наш саговорник апострофирајући благодети које доноси винова лоза.
-Бројне су благодети грожђа и вина. У грожђу се налази ресвератрол благотоворан за кардиоваскуларни систем и катехин антиоксиданс који делује антиканцерогено. Имам утисак да се све мање конзумира вино код нас. Црна вина су кориснија од белих. Ипак, најбоље је конзумирати оно бољег квалитета. Краљ белих вина је шардоне, а црних мерлот и каберне совињон.
-Током 2005. године Италијани су радили истраживање о аутохтоним сортама и тада су посетили Србију, Црну Гору, Хрватску, Македонију и Албанију. Тада су прокупац, црни бургундац, франковку и жупски боадисер узели из мог винограда. Занимљива је сорта јагодинка која је створена 70-их година укрштањем црног бургундца и прокупца која има висок садржај шећера и сврстава се у врхунска вина. Има око 26 процената шећера, а прокупац 18 до 20. Јачина вина је 12 малигана, високовалитетна имају већи проценат шећера. У зависности од сласти се добија и јачина.

Сваки детаљ је важан
Виноград Зорана Грујића лежи на 174 метра надморске висине, чине га 544 чокота. Од 1980. посвећен је виноградарству упознајући сваки детаљ производње вина у пракси.
- Постоје три категорије вина: црно, бело и розе. Технологија производње црног и белог је веома слична, док се за розе разликује. Да би вино имало душу треба да има у свом саставу киселине. Оно са мање киселина није дуговечно. Код производње вина важна је технологија. Ту најчешће греше приликом прављења. Треба спречити улазак кисеоника код преласка шећера у алкохол, затим претакања, али и да кисеоник не дође у додир са вином током чувања. Што се тиче периода врења препоручује се дрвена каца, јер не дозвољава брзе промене температуре.
Бројне су благодети вина и грожђа


Овогодишње временске прилике су погодовале грожђу, те је проценат сласти био виши него у ранијим, што значи да ће бити квалитетног вина.
-Сушна година, али ако је био добро припремљен виноград сигурно је било и доброг грожђа. Принос је био веома добар - закључује Грујић, наводећи да у складу с тим берба 2021. може створити квалитет који ће бити на цени и инспиративан за све винске сладокусце и подсећа на Пушкинову реченицу: „Дан вез вина је као дан без сунца.“
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa