Инфо

27. октобар 2011.27. окт 2011.
НА ДАН СВЕТЕ ПЕТКЕ

ПАРАСТОС ЖРТВАМА

У четвртак, на дан Свете Петке у Цркви свете Петке, крај Железничког моста у Шапцу биће служен парастос жртвама комунистичке репресије
Само неколико сати пошто је немачка војска напустила Шабац 23. октобра 1944. године у град су ушле партизанске јединице, почео је крвав обрачун коминиста са неистомишљеницима. На дан свете Петке у првим ликвидацијама на Железничком мосту, неколико десетина угледних грађана, проглашених народним непријатељима, побијено је метком, ножем, маљем... Жртве су падале у Саву.
Злочини су настављени те јесени, 1944, и настављени до пролећа 1955. без суда, без суђења, без пресуда. На тај начин погубљено је неколико стотина Шапчана и људи из околине.
Дижући глас против безумних злочина, Удружење грађана “Мост“ у Шапцу подигло је, крај моста на којем су страдали невини људи, Цркву Свете Петке.
У тој цркви, у четвртак, 27. октобра, на дан Свете Петке биће, као и сваке године, служен парастос невиним жртвама, па се очекује да ће, поред потомака жртава, овом свечаном чину присуствовати и остали грађани.
Служба ће почети у 9 часова, а после помена је црквена слава.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa