Инфо

27. октобар 2011.27. окт 2011.
ВОЋАРСТВО ШАНСА ПОЉОПРИВРЕДЕ

ЈЕСЕЊА САДЊА ВОЋА

Поред јесење врши се и пролећна садња воћа, међутим одувек је садња у овом моменту давала боље резултате, с обзиром на могући недостатак влаге у пролеће. У воћарству успех производње највише зависи од садног материјала
Ово је идеалан период када се обавља јесења садња воћа. Пријем садница посађених у октобру и новембру месецу је сигурнији, јер је доступнија влага након топљења снега и самим тим знатно брже напредују од оних посађених у пролеће. Управо из тог разлога нарочито се препоручује у крајевима где није могуће обезбедити довољне количине воде за наводњавање након пролећне садње.
- Наши пољопривредни произвођачи се највише интересују за подизање засада трешње. Затим шљиве, јабуке, крушке и лешника, а неколицина и за кајсију и дуњу. У току лета евидентно су проширени засади јагоде за око 40 хектара највише у Поцерини. Ове јесени слабија је потражња за садницама малине и вишње, а разлог за то је лошија овогодишња откупна цена поготово малине. Најпре се мора повести рачуна о сортности и здравственом стању садница тако да би при куповини садница треба бити веома обазрив и куповати безвирусни садни материјали искључиво у регистрованим расадницима, истиче Милорад Јоцковић виши стручни сарадник за воћарство.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa