Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Молитва за здравље  и истрајност у борби
Слава лекарске професије обележена у ОБ Шабац

Молитва за здравље и истрајност у борби

Свети Врачи пример који треба следити. Лекари на првој борбеној линији. Молитва за лекаре и све медицинске раднике да истрају. Жеља да наредне године Свети Козма и Дамјан буду обележени у другачијим околностима
Свети Козма и Дамјан, браћа родом из мале Азије остали су упамћени као чудотворци, исцелитеља, који су тај дар од Господа добили да би служили људима. Осим врачима, Козму и Дамјана су у народу називали безсребренима, јер нису никада наплаћивали, нити узимали дар за помоћ коју су пружали.
Њихов дан, 14. новембар у народу се празнује као Свети врачи, а то је и слава лекарске професије.

-Славимо сећање на Козму и Дамјана и молимо им се да нам помогну у тешким данима и изазовима са којима се суочавамо. Утихнула је песма, зато можемо рећи Слава нас је одржала њој хвала. У тренуцима болести пацијент се суочава са телесним тегобама, али и духовним дилемама и ширина лекара се огледа у томе да пружи помоћ у обе сфере. Ми смо ту за наше пацијенте да помогнемо на сваки начин. Жеља највећа је да наредне године у другачијим околностима и бољем расположењу обележимо нашу еснафску славу - рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председник овдашње подружнице Српског лекарског друштва и шеф канцеларије Лекарске коморе Србије у Шапцу на обележавању Славе у клубу Опште болнице Шабац.

Успомена на свете враче је успомена на лекаре давне прошлости.
-Ваше давне колеге Козма и Дамјан служећи људима служили су Богу, а добро дело које су чинили било је њихова највећа снага. Молимо се Господу да вам подари снагу у свим искушењима и у племенитој мисији коју обављате - поручио је обраћајући се присутнима и свим лекарима архијерејски заменик архимандрит Нифонт.

Лекари и медицински радници су на првој линији борбе са вирусом и храбро воде битку да се победи болест која оптерећује целу планету, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

-Велико је задовољство што смо се данас окупили да обележимо два свеца као славу професије која је у првим борбеним редовима у борби за здравље наших суграђана. Промоција здравља је важан сегмент рада актуелне градске управе и уз помоћ Владе Србије и председника Србије уложили смо као Град значајна средства у реконструкцији Опште болнице и Дома здравља, доградњу капацитета и сигуран сам да ће у наредних неколико година Шабац имати један модеран здравствени центар којим ће се поносити и где ћемо на најквалитетнији начин бринути о здрављу наших суграђана - истакао је градоначелник и напоменуо да је борба против Ковида приоритет и најважнији задатак у очувању здравља, позвавши још једном све који то нису учинили да се вакцинишу против Ковида и тако допринесу савладавању вируса.
Свете враче заједно су обележили лекари из Опште болнице и Дома здравља, под покровитељством подружнице Српског лекарског друштва и шабачке канцеларије Лекарске коморе Србије.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa