Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Поштовање различитости
Међународни дан толеранције

Поштовање различитости

Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, али и у оквирима једног друштва
Међународни дан Толеранције, који се обележава 16. новембра установљен је 1996. године од стране чланица Уједињених нација како би скренуо пажњу на значај толеранције и подсетио све да је поштовање и уважавање разлика услов мира, стабилности и напретка народа и држава.

Овај важан датум у календару био је повод за радионицу организовану у Основној школи „Јеврем Обреновић“ у којој су учествовала деца из пометнуте образовне установе, ОШ „Свети Сава“ и волонтери Црвеног крста Шабац.

-Нама је веома важно да децу учимо толеранцији, јер она се учи кроз поштовање различитости. Радионица је један од видова наших активности и спојили смо децу са различитим особинама из ОШ „Свети Сава“ и децу из школе ОШ „Јеврем Обреновић“. Сви треба да покажемо толеранцију, стрпљивост, разумевање и емпатију једни за друге. Основа правог, хуманог друштва јесте толеранција међу људима – истакла је Снежана Петровић у име Црвеног крста Шабац и нагласила да „Програм промоција хуманих вредности“ реализују већ 14 година.

-Континуирано се ради са децом. Ангажовани су едуковани млади волонтери који раде са најмлађима. Кроз програм учимо децу основним хуманим постулатима као што је толеранција, борба против стигматизације и дискриминације, ненасилно решавање конфликта, родна равноправност. Најбоља знања се усвајају кроз практичне примере и радионице, те смо често на терену где радимо. Наш рад је можда мали корак, али верујемо да ако сви будемо деловали кроз мале ствари и кораке, уверена сам да ћемо сутра створити једно боље и хуманије друштво.



Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, али и у оквирима једног друштва. Снажна воља и спремност да буду прихваћени други, без обзира на устаљена веровања, навике и предрасуде услови су за постојање толеранције.

-Увек се радо одазовемо активностима које доприносе промоцији правих вредности, те је и Дан толеранције прилика за ангажовање наших ученика - навела је в.д. директорка ОШ „Јеврем Обреновић“ Јасмина Богојевић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa