Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ОБУЦИ РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ НА САВИ У ШАПЦУ

Улагања у Војску за сигурнију Србију

Оно што је наша највећа снага јесу људи, војници, официри, подофицири, они који се сваког дана увежбавају да би, не дај Боже и у случају потребе, били у стању да сачувају нашу земљу, рекао је председник Србије Александар Вучић. Јака војска је знак стабилности Србије, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Поводом 16. новембра, Дана копнене војске и Дана рода пешадије, на привременом полигону за обуку “Мачвански партизански одред” на Старом граду, одржана је редовна обука Речне флотиле и тактичко-техники збор наоружања и војне опреме Копнене војске. Обуци су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и градоначелник Шапца Александар Пајић.

Последњих година улажемо више у нашу Војску, наоружање и опрему, модернизацију. То није лако. Што више урадите и видите то више недостатака тражите да исправите


На обуци је учествовало више од 200 припадника Копнене војске, док је ангажовано око 40 средстава ратне технике, међу којима четири брода, четири амфибијска транспортера, четири оклопена борбена возила. На тактичко-техничком збору ангажовано је више од 120 припадника Копнене војске и том приликом је приказано више од 60 најмодернијих средстава наоружања и војне опреме. Међу изложеним средствима били су модернизовани тенкови М-84 и М72, самоходна топ-хаубица 155 мм “Нора Б-52 М15”, топ-хаубица 152 мм М-84 “Нора А”, оклопно борбено возило “Лазар 3” и друга средства која су опремљене јединице Копнене војске, али и нека од средстава Војнотехничког института из развоја којима се планира даље опремање.

Фото: "Глас Подриња"


Због јаког ветра и ниског водостаја Саве вежба је одржана у отежаним условима.
-Честитам припадницима Војске Србије и Копнене војске празник, 107. рођендан и желим им бољу опрему, боље наоружање и још много година и деценија мира. Желим да им честитам и на изведеној вежби на Сави у сложеним условима на овако хладном и ветровитом дану. Све што су извели учињено је на изузетан начин. Морам да приметим да још доста имамо да радимо на опремању и модернизацији наше речне флотиле. Много тога до краја године већ стиже за Копнену војску и верујем да ће и генерал Мојсиловић и генерал-потпуковник Симовић и министар Стефановић бити задовољни оним што је држава учинила. Последњих година улажемо више у нашу Војску, наоружање и опрему, модернизацију. То није лако. Што више урадите и видите то више недостатака тражите да исправите. Оно што је наша највећа снага јесу људи, војници, официри, подофицири, они који се сваког дана увежбавају да би, не дај Боже и у случају потребе, били у стању да сачувају нашу земљу, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца Александар Пајић изразио је задовољсто што је Шабац угостио председника, министра и генерале.
-Председник је приликом одгора на новинарска питања дао подршку новом градском руководству и свему што радимо за наше суграђане. Јака војска је знак стабилности Србије. Велико улагање и подршка државе Војсци Србије значи сигурнију државу него у претходним годинама, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Шабац дугује милијарду динара
-Више од једне милијарде је дуг Шапца и ми ћемо то морати да враћамо. Помоћи ћемо Шапцу и сада у децембру, да би део тих дугова могло да врати Јавно комунално предузеће. За Шабац, ком је 28 милиона евра годишњи буџет, дуг од 10 милиона евра је ужасно висок. Тај дуг нису направили ови људи овде, него Зеленовић. На надлежним органима је уколико је неко починио кривично дело или прекршај да то гоне по службеној дужности или по пријави. Ситуација је прилично тешка. Када се упореди са суседном Лозницом путна инфраструктура је доста лошија. Тек сада се креће у обимније радове. Оно што радимо данас је од пресудном значаја, а то је ауто-пут Рума - Шабац, затим брза саобраћајница до Лознице. То су важне и велике ствари. Уложићемо 40 милиона евра у шабачку Болницу и верујем да од јуна 2022. крећу радови у Болници. Урадићемо фискултурну халу од 5 милиона евра, као и пречистаче отпадних вода и канализације. То су важне ствари за људе у Шапцу, рекао је Александар Вучић на Старом граду.


На вежби су приказани задаци: контрола унутрашњих пловних путева, извиђање непријатеља и обале, превожење скелом, превожење амфибијским транспортером, противминско претраживање сонаром, гашење пожара на броду, медицинска евакуација.
За Дан копнене војске узет је 16. новембар, у знак сећања на почетак Колубарске битке.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa