Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ПРИМИО 12 УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Да невидљииви постану видљиви

Данашњи дан у Градској кући био је прилика да се разговара о искуствима, као и да се предоче изазови са којима са сусрећу особе са инвалидитетом и деца са сметњама у развоју
Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра сваке године како би се предузеле мере за укључивање особа са посебним потребама у све аспекте друштвеног развоја. Тим поводом, градоначелник Шапца др Александар Пајић протеклог петка је у Градској кући примио 12 шабачких удружења особа са инвалидитетом.

- Разговарали смо о темама које су битне за функционисање ових удружења, са акцентом на помоћ члановима. Град Шабац издваја око 260 милиона динара за социјалну заштиту и једна смо од ретких локалних самоуправа која има дванаест лиценцираних услуга. Са поносом кажем да радимо на промовисању једнакости међу свима нама, да би сви требало да имамо подједнаке шансе. У наредним годинама радићемо још више да укажемо на постојање људи који су другачији од нас, али имају иста права као сви остали грађани Шапца. Такође, трудићемо се да радимо на међусобној сарадњи удружења како би била медијски видљивија и како бисмо указали на људе који су међу нама, а који су некада невидљиви из различитих разлога. Сигуран сам да град Шабац на најбољи начин промовише једнакост међу нашим суграђанима, истакао је градоначелник Пајић.

Подаци добијени из Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији показују да се укупно 571.780 грађана може сматрати особама са инвалидитетом (ОСИ). У односу на укупну популацију од 7.186.862 грађана, то представља око 8 %. Међутим, овоме треба додати да је за 119.482 грађана статус инвалидитета непознат, што представља додатних 1,66 % укупне популације. Од укупног броја ОСИ, више од 58 % чине жене, док је мушкараца мало мање од 42 %.


Ове године Међународни дан особа са инвалидитетом у свету обележава се под слоганом УН-а:

„Лидерство и учешће особа са инвалидитетом у стварању инклузивног, приступачног и одрживог света после пандемије КОВИД-19“. Инклузија особа са инвалидитетом је суштински услов за очување људских права, одрживог развоја, мира и безбедности.

Данашњи дан у Градској кући био је прилика да се разговара о искуствима, као и да се предоче изазови са којима са сусрећу особе са инвалидитетом и деца са сметњама у развоју.

- Нису све особе са ивалидитетом видљиве. Наш циљ је да покажемо свету да смо део друштва и да заслужујемо једнака права. Драго ми је што смо данас позвани, овакав вид социјалне политике добар је за све нас, за умрежавање удружења, пре свега, а потом и повезивање са локалном самоуправом која ће нам омогућити да неке наше планове остваримо. Сви имамо заједнички циљ – друштво једнаких за све, за живот и рад, и особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју. Наравно да постоје проблеми, али смо на добром путу да их решимо, каже Ана Вучинић, председник Удружења Да Будемо Сви Једнаки.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa