Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Професор Синиша Мозетић на Једанаестом симпозијуму “ Математика и примене”

Професори и ученици увек су тим

„Велику помоћ и подршку у откривању и отклањању непрецизности, пропуста, па и грешака у прописаној литератури, увек су ми пружали најбољи и најуспешнији ђаци наше, Шабачке гимназије. Њихова питања и очекивања да увек добију праве и тачне одговоре, била су вечити покретач свих мојих радова и наступа у борби да наши ђаци једног дана буду поносни грађани света“, поручио је професор Мозетић
Једанаести симпозијум “Математика и примене” у организацији Математичког факултета Универзитета у Београду одржан је 3. и 4. децембра текуће године у престоници. На симпозијуму су, осим српских, учествовали и математичари са простора бивше Југославије, као и Шапчанин Синиша Мозетић, професор математике у пензији. Професор Мозетић се је на научном скупу имао излагања на тему ”Неки уочени проблеми у реализацији средњошколских тема: степеновање, кореновање и експоненцијална функција”. Коаутор био је Милош Пушић, професор Прве београдске гимназије, некадашњи ученик Шабачке гимназије и професора Мозетића.

-Садржај нашег излагања је веома добро прихваћен на симпозијуму, а и претходно, од ученика и професора који су били видно задовољни предложеним корекцијама и допунама. Теме презентоване на симпозијуму биле су и део акредитованог семинара истих аутора - каже професор Мозетић осврнувши се на мотив за учешће на симпозијуму.

- Посвећено се бавећи математичким лепотама и тајнама, са својим ученицима уочио сам неке непрецизности и пропусте у прописаној литератури. Пут исправљања уочених слабости веома је отежан због вечите жеље и навике да верујемо ауторитетима више него здравој памети. Чак и када је толико евидентно да они којима желимо да верујемо - нису у праву- додаје професор и напомиње да је обавеза просветих радника да негују таленте.

-У целом свету постоје боље и лошије школе и универзитети. Проблем је да у те боље наши ученици не дођу са недовољним или чак погрешним предзнањем. Уместо са правим и задивљујућим. Наша је обавеза да им то пружимо, упркос свим могућим тешкоћама и препрекама. Проблеме увек прави само отуђени естаблишмент, бранећи свој недодирљиви ауторитет и ексклузивно право на објављивање једино ваљаних уџбеника - истиче Мозетић који сматра да „када о плановима и програмима, а и уџбеницима који прате њихову реализацију, буду суштински одлучивали они који те планове и програме реализују и по тим уџбеницима раде, може се очекивати да ђаци буду у великом броју светски конкурентни“. Ово је уједно и био лајт мотив за излагање на симпозијуму.

Они најбољи увек су ветар у леђа менторима и подстицај да свој посао раде још ревносније и са више ентузијазма. Ово може да потврди и професор Мозетић.

- Велику помоћ и подршку у откривању и отклањању непрецизности, пропуста, па и грешака у прописаној литератури, увек су ми пружали најбољи и најуспешнији ђаци наше, Шабачке гимназије. Њихова питања и очекивања да увек добију праве и тачне одговоре, била су вечити покретач свих мојих радова и наступа у борби да наши ђаци једног дана буду поносни грађани света - поручио је професор уз наду да ће сугестије бити део школске литературе.

- Надам се да ће предложене корекције бити у скорој будућности унете у средњошколске уџбенике, мада ме не би изненадило ни да постану само део архиве одржаног семинара и сећања његових учесника. Велики Иво Андрић рекао је да су све Дрине криве и ни једну не можемо исправити, али не смемо одустати од покушаја да то учинимо.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa