Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Редовна акција добровољног давања крви у Културном центру

Шабац пример хуманости

Током 2022. биће настављена традиција Акција у шабачком Културом центру сваке среде. После успешне 2021. године, циљ је још успешнија 2022. План је премашити границу од 3.000 јединица. Акцију давањем крви подржао и председник Скупштине града Немања Пајић
Традиционалне акције добровољног давања крви средом у Културном центру биће настављене и током 2022. године. Претходна година је у овој области била изузетно успешна упркос проблемима које је изазвала нестабилна епидемиолошка ситуација, прикупљено је више од 2.600 јединица, а циљ Црвеног крста је да у сарадњи са Институтом за трансфузију током текуће године обезбеди више од 3.000.
-Ове године су планиране 82 акције на различитим локацијама. Одзив на овој другој у 2022. години је изванредан. Прошлогодишњи учинак од 2.612 је изузетан и то нас је позиционирало на сам врх у Србији. Прикупљене дозе су намењене за оне којима је неопходна како у Шапцу, тако и у Београду, на различтим институтима и клиникама. То је генерално усмерење, а наравно да су могућа и наменска давања, конкретно, многи су 12. јануара дали неопходну крв за операцију наше суграђанке Марију Ђерић за коју објављен апел на различитим друштвеним мрежама – истиче Славко Радовановић, в. д. секретара Црвеног крста Шабац.

У постпразничном периоду резерве крви у Институту за трансфузију су увек на нешто нижем нивоу, што је уобичајено, но баш због тога су и акције у том периоду изузетно важне.

-Слика из Шапца са акција на којима се окупљају добровољни даваоци је увек на задовољство свих нас. Велика захвалност Шапчанима, јер су наставили тамо где су стали претходне године и што обезбеђују континуитет за пример свима. Резерве су тренутно смањене, још увек нису драстично умањене као што уме да се догоди током године. Успевамо да одговоримо на све изазове за сада, али је свака акција право благо, јер уз уобичајену борбу не смемо занемарити факотр епидемије која и нас ограничава – наглашава Душан Серафимовић из Института за трансфузију крви Србије.

Давалаштво и Ковид
Све здраве особе могу бити добровољни даваоци, без обзира да ли су вакцинисани неком од антковид вакцина или не и да ли су прележали тренутно најпознатију вирусну инфекцију на свету.
-Свако ко је прележао Ковид, зависно да ли је био хоспитализован или не. Уколико није било болничког лечења може крв дати после месец дана, уколико јесте, зависно од стања, могуће је учинити хумано дело после шест месеци. По питању вакцинације, они којима је апликована вакцина Фајзер и Модерна, могу одмах бити даваоци, док у случају Астра зенеке и Спутњика В морају сачекати две седмице – појаснио је Серафимовић.


Добровољно давалаштво крви је вид хуманости који је доступан свим здравим особама и представља прилику да се издвојени минути претворе у живота вредну донацију за некога.

-Град Шабац придаје велику пажњу и на различите начине подстиче људе да буду хумани на овај начин. Дајемо признања свима који су дали 50 и више пута драгоцену течност, одлично сарађујемо са нашим Црвеним крстом и Инситутом за трансфузију, били смо пионири као Град са идејом редовних седмичних акција измештених из болнице. Из овогодишњег буџета смо за Црвени крст издвојили седам милиона динара, бићемо и даље активан подршка организацији. Највећа захвалност суграђанима који редовно исказују хуманости и они су најзаслужнији што нема несташица код нас – рекао је председник Скупштине града Немања Пајић који је у био један од неколико десетина давалаца на другој овогодишњој акцији. У Кулутном центру је 30 пут дао крв.

Акције у Културном центру реализују се сваке среде, од 09 до 15 часова у сарадњи са Црвеним крстом Шабац и Институтом за трансфузију из Београда.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa