Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Yummy тим:Јулија, Ања, Момчило и Ива  (Фото: приватна архива и Светионик знања)

Yummy тим:Јулија, Ања, Момчило и Ива (Фото: приватна архива и Светионик знања)

Они мењају свет- Yummy тим Шабац победник Светионика знања са пројектом о здравој исхрани средњошколаца

Зеленом бубом до здравља

Јулија, Ања, Момчило и Ива, верују да је могуће мењати старе навике и стварати нове у исхрани када су средњошколци у питању. Ови млади људи чине Yummy тим из Шапца и победници су петог Светионика знања, такмичења које окупља око 60 средњошколаца из Србије са иновативним идејама
Колико средњошколци знају о здравој исхрани? Да ли су спремни да мењају прехрамбене навике? Може ли група вршњака да их убеди да је јабука посластица, а тамна чоколада најукуснија и да постоје здрави, једноставни за припрему оброци?

Јулија, Ања, Момчило и Ива, верују да је могуће мењати старе навике и стварати нове. Ови млади људи чине Yummy тим из Шапца и победници су петог Светионика знања, такмичења које окупља око 60 средњошколаца из Србије са иновативним идејама и подстиче их да кроз вишемесечни рад савладају основе писања и презентовања пројеката.

Фото: приватна архива и Светионик знања


-Идемо у различите средње школе, а одабрани смо на основу пријаве коју смо послали. Након разговора формирани су тимови. Морам да признам да смо имали среће да смо се познавали пре такмичења, те нам је било лакше да своју идеју представимо. Имали смо две координаторке из Удружења Светлост и две менторке, Ану и Нину - објашњава Момчило правила учешћа на Светионику и додаје да је такмичење било изазовно, инспиративно, са доста адреналина.

Фото: приватна архива и Светионик знања


-Постојала је извесна доза треме, јер Шабац има традицију доброг пласмана на такмичењу. Нисмо желели да прекинемо низ, те смо се надали уласку у финале. Победу нисмо очекивали. На основу гласова публике били смо други, али смо након партнерских гласова и жирија остварили апсолутну победу - наглашава Yummy тим.

Фото: приватна архива и Светионик знања


Сваки тим чини четворо средњошколаца треће и четврте године, уз стручно вођење ментора и координатора из омладинске организације, а тимови раде на осмишљавању идеје која ће унапредити живот у њиховој средини из домена туризма, јавног здравља, екологије, друштвеног активизма и културе и уметности.

-Одмах смо знали да ће наша циљна група бити средњошколци и да ћемо се бавити темом здравља. Први избор је био ментално здравље младих, али смо на основу резултата анкете одлучили да то буде здрава исхрана - каже Ива о идеји.

Фото: приватна архива и Светионик знања


-Били смо изненађени колико средњошколаца има проблем са исхраном. Драгоцене су нам сугестије, коментари младих на ову тему. Верујем да је пројекат и за нас добар начин да променимо неке навике.
Како истичу, нису имали проблема да пронађу сараднике за реализацију пројектних активности. Очекују да ће средином фебруара започети промотивну кампању као увод. За заштитни знак одабран је аутомобил зелена буба.

-Мислим да смо осмислили добру промотивну кампању. Са зеленом бубом ћемо ићи од школе до школе и делити промотивни материјал како би средњошколце упознали са пројектом. Планирано је да буде организовано такмичење средњошколских тимова из Шапца. Идеја је да сваки тим сними припрему неког здравог оброка, или посластице. Затим ће жири који ће чинити нутриционисти, спортисти, кувари оцењивати рецепте. Пет најбољих ће учествовати на Yummy day надметању у припреми јела пред жиријем и публиком - истиче Момчило и напомиње да су за најбоље обезбеђене награде (месечни план исхране и тренинга, ваучери за ресторан здраве хране и посластичарницу, пакети из продавнице здраве хране).

Зелена "Буба" заштитни знак Yummy тима (Фото: приватна архива и Светионик знања)


-Рецепти ће бити доступни на друштвеним мрежама Инстаграм и ТикТок како би сви заинтересовани могли да их погледају - каже Ива.

Савет за младе је да буду активни, траже начин да своје идеје реализују и да учествују на такмичењима као што је Светионик, јер су нова познанства, искуства драгоцена.

-Треба да се опробају у различитим изазовима. За десет година када погледају у прошлост сигурно ће бити поносни на све оно што су постигли. Ако буду седели код куће и чекали, сигурно ће се кајати - сложно кажу Yummy (Јулија, Ања, Момчило, Ива).
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa